Arhiva vijesti

Poslovni uzlet BBŽ 2018.

Vijesti / 07. 05. 2018.

Županija koja brine za svoje poduzetnike -  besplatni seminar o povlačenju sredstava iz EU fondova u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji!

 

Bjelovarsko-bilogorska županija svoje gospodarstvo temelji na razvoju poljoprivredne proizvodnje, uzgoju stoke, slatkovodnom ribnjačarstvu te u zadnje vrijeme sve više na razvoju poduzetničke scene. Svemu tome svjedoče sve veća ulaganja i višemilijunsko izvlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Važan korak u profiliranju napredne i uspješne županije su besplatne edukacije Poslovnog uzleta koje će se ove godine održati u Bjelovaru  24. svibnja 2018., u HGK-Županijskoj komori Bjelovar, u Gradskoj vijećnici (Petra Preradovića 4/1) s početkom u 10 sati.


Pet godina zaredom Poslovni dnevnik besplatnim seminarima i radionicama educira poduzetnike, obrtnike, vlasnike OPG-ova i poljoprivrednike diljem Lijepe naše s ciljem poboljšanja njihovog poslovanja i konkurencije na domaćem i stranom tržištu. Edukativne manifestacije „Poslovni uzlet“ pokazale su se kao važan faktor razvoja hrvatskog poduzetništva koji je posljednjih godina pokretačka snaga hrvatskog gospodarstva.
Poslovni dnevnik već drugu godinu zaredom u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom nastavlja s besplatnim edukativnim danom za ambiciozne poduzetnike.

Manifestaciju će pozdravnim govorima otvoriti glavni urednik Poslovnog dnevnika, gospodin Vladimir Nišević i župan Bjelovarsko-bilogorske županije, gospodin Damir Bajs. Po završetku uvodnog dijela održat će se panel diskusija “Razvoj poduzetništva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i uspješno realizirani EU projekti“ na kojoj će sudjelovati uspješni lokalni poduzetnici i svojom pričom i iskustvom pokušati motivirati te potaknuti sve prisutne na unaprjeđenje poslovanja kroz korištenje fondova koje nudi Europska unija.


Centralni dio dana čini seminar pod nazivom „EU fondovi kao mogućnost financiranja za poduzetnike“ na kojem će sudionici imati priliku naučiti što su fondovi Europske unije, koja su pravila korištenja fondova te što se sve financira. Također, predstavit će se aktualni natječaji i pojasniti kako najlakše doći do informacija, kakve su procedure i načini prijave te na čemu se dobivaju i gube bodovi prilikom vrednovanja projekta. Cilj seminara je educirati sudionike o tome što je sve potrebno za uspješnu prijavu, kako se najbolje informirati te kako osigurati financijsku korist od fondova EU.

Po završetku seminara, održat će se i interaktivna radionica „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike?“ na kojoj će se sudionicima objasniti izrada projektnog prijedloga koji se sastoji od niza prijavnih obrazaca. Na radionici će se prikazati na koji način ispravno ispuniti obrasce i ostalu potpornu dokumentaciju. Detaljno će se pokazati na konkretnim primjerima koja je procedura slanja same projektne prijave te koji je način bodovanja projekta. Sudionici će u svakom trenutku biti slobodni postavljati pitanja te će se u samoj interakciji moći individualizirano prikazati cijeli proces pisanja projektnog prijedloga. Seminar i radionicu vodit će gospodin Antonio Surjan Žanko, stručnjak za pripremu i provedbu EU projekata, iz tvrtke Zlatni plamen d.o.o.


Iako je sudjelovanje na Poslovnom uzletu Bjelovarsko-bilogorske županije besplatno, broj mjesta je ograničen, stoga svoje mjesto možete osigurati na linku ovdje,broju telefona 01/6326-028 ili na e-mail adresi: poslovni-uzlet@poslovni.hr

+ više

Poziv na radionicu

Vijesti / 02. 05. 2018.

REGIONALNA RADIONICA

O SINERGIJSKIM MOGUĆNOSTIMA KORIŠTENJA ESI FONDOVA,

S NAGLASKOM NA OP KONKURENTNOST I KOHEZIJA 2014. - 2020. I PROGRAME UNIJE
za privatni sektor

Varaždin, 08. svibnja 2018.

Park Boutique Hotel

 

PROGRAM:

12:00 – 13:15
Europski strukturni i investicijski fondovi i sinergija s Programima unije
Predavač: mr. sc. Ivona Mendeš Levak, sručnjakinja za javne politike

13:15 – 13:30 Pauza

13:30 - 14:30
Priprema kvalitetnih projekata i upravljanje projektnim ciklusom - predavanje
Predavač: Maja Hranilović, stručnjakinja u području project management-a

14:30 – 14:45 Pauza

14:45 – 16:15
Priprema kvalitetnih projekata i upravljanje projektnim ciklusom - radionica
Predavač: Maja Hranilović, stručnjakinja u području project management-a

+ više

Tjedan EU fondova 2018.

Vijesti / 22. 04. 2018.

I ove godine, u razdoblju od 24. do 27. travnja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira „Tjedan EU fondova“, koji će se održati u Zagrebu, Šibeniku i Mariji Bistrici.

Cilj događaja je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti sve mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova,  kao i dobrobiti koju oni nose Hrvatskoj.

Kao nacionalno tijelo odgovorno za koordinaciju informativnih i obrazovnih aktivnosti o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondova), u suradnji s partnerskim institucijama, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osmislio je program tijekom kojeg će se predstaviti aktualne mogućnosti EU sufinanciranja, rezultati i uspješni projekti te izazove s kojima se prijavitelji najčešće susreću u praksi.

Više na poveznici ovdje.

+ više

Hrvatska kakvu želimo - dodijeljene nagrade

Vijesti / 27. 03. 2018.
Dodijeljene nagrade najboljim likovnim i literarnim radovima osnovnoškolaca diljem Hrvatske u sklopu natječaja "Hrvatska kakvu želimo" Čestitamo svim dobitnicima iz naše županije!

 

 

 

 

 

 

Više na poveznici ovdje i na našoj facebook stranici.

+ više

Nagradni natječaj za dječje radove

Vijesti / 01. 02. 2018.

Hrvatska kakvu želimo - Nagradni natječaj

Nagradni natječaj za dječje literarne i likovne radove na temu
"Hrvatska kakvu želimo"

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europska unije pokrenulo je proces izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine (Strategija Hrvatska 2030).

Strategija Hrvatska 2030 je dokument koji će odrediti kvalitetu života današnjih i budućih generacija u Hrvatskoj te se sukladno tome u definiranje budućnosti Hrvatske planira uključiti široki krug interesnih skupina i građana Republike Hrvatske. S tim ciljem, Ministarstvo je krajem 2017. pokrenulo promotivnu kampanju „Hrvatska kakvu želimo“ te poziva građane da daju svoj doprinos u stvaranju vizije Hrvatske kakvu žele 2030. godine (sudjelovanjem na participativnim radionicama i popunjavanjem on-line upitnika te dostavnom svoje vizije Hrvatske putem mrežnih stranica http://www.hrvatska2030.hr).

Strategija Hrvatska 2030 osobito se tiče mlađih generacija građana Republike Hrvatske, koji su danas djeca, ali 2030. godine će biti punoljetni građani. Radi uključivanja ciljne skupine djece i mladih u proces izrade Strategije Hrvatska 2030, te posredno preko njih poticanja interesa njihovih roditelja, Ministarstvo organizira nagradni natječaj za dječje literarne i likovne radove na temu "Hrvatska kakvu želimo" u kojima mogu sudjelovati sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama http://www.hrvatska2030.hr a pro,vodit će se do kraja ožujka 2018. godine u 4 kategorije:
1. likovni radovi učenika od I. do IV. razreda
2. literarni radovi učenika od I. do IV. razreda
3. likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda
4. literarni radovi učenika od V. do VIII. razreda

Za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja, a literarni rad podrazumijeva pjesmu, priču, sastav ili pismo.

 

ISKAZ INTERESA OSNOVNIH ŠKOLA I ODABIR NAJBOLJIH RADOVA NA RAZINI ŠKOLA I ŽUPANIJA

U natječaju mogu sudjelovati sve osnovne škole koje iskažu interes do 8. veljače 2018.

Svim osnovnim školama koje su iskazale interes za sudjelovanje u natječaju, Ministarstvo će, u suradnji sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, dostaviti detaljne upute za sudjelovanje učenika u natječaju.
Odabir najboljih likovnih i literarnih radova učenika po kategorijama najprije treba samostalno organizirati svaka škola do 1. ožujka 2018.

Sve škole (prema područnoj pripadnosti) odabrane dječje radove šalju regionalnim koordinatorima, koji su zaduženi za organizaciju i odabir najboljih djela dječjeg stvaralaštva na razini županije, te promociju nagradnog natječaja i osiguravanje prigodnih nagrada na županijskoj razini. Regionalni koordinatori aktivnosti vezane uz nagradni natječaj i organizaciju ocjenjivačkih žirija za odabir dječjih radova rade uz podršku savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske.

Najbolji radovi na županijskoj razini bit će odabrani do 15. ožujka 2018.

 

ODABIR NAJBOLJIH RADOVA NA NACIONALNOJ RAZINI i SVEČANA DODJELA NAGRADA

Nakon toga, regionalni koordinatori dostavljaju odabrane radove Ministarstvu, koje uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja organizira finalni žiri i odabir najboljih djela dječjeg stvaralaštva na nacionalnoj razini.

Za sve pobjednike natječaja na županijskim razinama kao i za nacionalne pobjednike, Ministarstvo će upriličiti svečanost dodjele nagrada krajem ožujka 2018. uz prigodan dječji program, izložbu radova i nagrade za sve finaliste natječaja.

Predviđena je i izrada slikovnice i kalendara za 2019. sa odabranim dječjim radovima.

 

PRAVILA NATJEČAJA

•  na natječaj se mogu prijaviti svi učenici osnovnih škola koje su iskazale interes za sudjelovanje u natječaju
•  učenik smije učestvovati s najviše jednim likovnim uratkom i jednim pisanim radom
•  tema rada mora biti „Hrvatska kakvu želim“
•  rad mora biti originalan - radovi koji su prepisani ne mogu sudjelovati u natjecanju
•  za sve radove učenici moraju smisliti naslov, a za likovni uradak trebaju napisati i kratak opis (do dvije rečenice)
•  pisani rad mora imati najmanje karticu teksta (1800 znakova s razmacima)

Ocjenjuju se tri najbolja rada u svakoj kategoriji i nagrađuju poklonima.

Matične osnovne škole odabiru do tri rada iz svake kategorije i šalju ih regionalnom koordinatoru na području svoje županije najkasnije do 1. ožujka 2018. do ponoći.

Regionalni koordinatori organiziraju odabir po tri rada iz svake kategorije na razini županije i šalju ih Ministarstvu najkasnije do 15. ožujka 2018. do ponoći.

Ministarstvo organizira prigodnu svečanost uz dodjelu nagrada krajem ožujka 2018.

 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na: nagradninatjecaj@mrrfeu.hr

+ više

Indikativni godišnji plan za 2018. godinu

Vijesti / 03. 01. 2018.

Na poveznici ovdje možete pronaći Indikativni godišnji plan Poziva za dostavu projektnih prijedloga sufinanciranih iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija‟ 2014.-2020. za 2018. godinu

+ više

Nacionalna razvojna strategija RH do 2030. godine

Vijesti / 16. 10. 2017.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od druge polovice listopada 2017. godine započinje s procesom izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine (dalje u tekstu: Strategija) kao prvog cjelovitog i sveobuhvatnog akta strateškog planiranja od osnutka Hrvatske kao samostalne i suverene države.

Građani imaju pravo na kvalitetne obrazovne i zdravstvene usluge, život u čistom okolišu, jednak pristup tržištu rada i drugim javnim dobrima koje je dužna osigurati i pružiti svaka država za boljitak svojih građana. Iskustva pokazuju da su najrazvijenije upravo one zemlje koje su svoj model upravljanja razvojem približile građanima i uspješno ih uključile kao ravnopravne sudionike u procese donošenja odluka od razvojnog značaja. Participativni proces upravljanja razvojem, utemeljen na bliskom partnerstvu između građana, donositelja odluka, poslovnog sektora, civilnog društva i akademske zajednice, stoga je postao osnovna odrednica upravljanja razvojem u suvremenim zemljama.

Izradom Strategije želi se dati veći značaj participativnim procesima u upravljanju razvojem Republike Hrvatske te u promišljanje razvojnih problema, potreba i izazova uključiti što širi krug građana iz svih dijelova zemlje. Na ovaj način građani će imati priliku sami izravno sudjelovati u rješavanju razvojnih problema koje prepoznaju kao ograničavajuće čimbenike razvoja na području na kojem žive, te ukazati na pojedine nedovoljno iskorištene razvojne potencijale.

Strategija će odrediti budućnost sadašnjih i svih budućih generacija te je stoga već na samom početku procesa potrebno stvoriti kod građana visoku razinu svijesti o tome da uspješna provedba ciljeva Strategije ovisi o aktivnom, odgovornom i usmjerenom djelovanju svih društvenih skupina i pojedinaca.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prepoznaje važnu ulogu regionalnih koordinatora u informiranju i uključivanju širokog kruga građana u procese od značaja za upravljanje razvojem. Zahvaljujući iskustvu u izradi i provedbi regionalnih i lokalnih strateških dokumenata, regionalni koordinatori poznaju lokalne i regionalne razvojne specifičnosti i važnost participativnog pristupa u izradi i provedbi tih dokumenata. Regionalni koordinatori se stoga smatraju neizostavnim akterima u procesu izrade Strategije. Također, regionalna politika bit će jedna od horizontalnih politika koja će se uzimati u obzir pri oblikovanju svih ciljeva Strategije čime se dodatno naglašava značaj regionalnih koordinatora za uspješnu provedbu Strategije.

Za oblikovanje vizije kao početnog elementa Strategije tijekom listopada i studenog 2017. godine provest će se osam participativnih događaja u koje će se uključiti oko 800 građana iz različitih dijelova Republike Hrvatske. U organiziranju participativnih događaja vodit će se računa o jednakoj geografskoj pokrivenosti svih područja Hrvatske, kao i zastupljenosti predstavnika svih relevantnih društvenih skupina (javni, privatni, civilni sektor, šira zainteresirana javnost, akademska zajednica). Participativni događaji s građanima provest će se temeljem zajedničkog rada u radionicama u grupama od po 4-6 sudionika koji će putem strukturirano vođenih rasprava zajednički oblikovati razvojnu viziju Hrvatske 2030. godine. Središnja tema ovih događaja je objedinjena pod sloganom „Hrvatska kakvu želimo“.

Zahvaljujući dosadašnjem radu na različitim razvojnim projektima, regionalni koordinatori su među najvažnijim pokretačima lokalnog i regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj. Velik broj građana diljem Hrvatske izravno je sudjelovao u provedbi projekata koje u njihovim lokalnim zajednicama provode regionalni koordinatori, a još je veći broj onih koji koriste pozitivne rezultate tih projekata. Prepoznatljivost regionalnih koordinatora kao važnih aktera razvoja u lokalnim i regionalnim zajednicama razlog je zbog kojeg je presudna njihova podrška u uključivanju građana u participativni proces izrade Strategije.

 

Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije, kao regionalni koordinator za BBŽ, aktivno će biti uključena u navedene procese.

 

Sve buduće informacije o radu na nacionalnoj strategiji pratite na našim internetskim stranicama!

+ više

Ažuriran Indikativni godišnji plan Poziva na dostavu projektnih prijedloga

Vijesti / 03. 10. 2017.

Dana 02. listopada 2017. godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je ažurirani Indikativni godišnji plan Poziva na dostavu projektnih prijedloga (PDP) sufinanciranih iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija‟ 2014.-2020. za 2017. godinu.

Plan je moguće preuzeti na poveznici ovdje.

+ više

Objavljen termin održavanja informativne radionice „ZAŽELI – Program zapošljavanja žena“ u Bjelovaru

Vijesti / 14. 07. 2017.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Upravljačko tijelo Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. nastavlja s provedbom Informativnih radionica u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – Program zapošljavanja žena“.
Informativne radionice namijenjene su svim potencijalnim prijaviteljima, jedinicama lokalne uprave i područne (regionalne) samouprave i neprofitne organizacije, njihovim partnerima na projektu, kao i svim zainteresiranim dionicima.
Informativna radionica u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ održat će se u Bjelovaru - Velika vijećnica, Trg Eugena Kvaternika 2, 21. srpnja 2017. godine, 14,00 – 16,00 sati.
Izvor:
http://www.mrms.hr/program-provedbe-informativnih-radionica-u-okviru-poziva-na-dostavu-projektnih-prijedloga-zazeli-program-zaposljavanja-zena/

+ više

Informativne radionice za potencijalne prijavitelje na poziv „Jačanje socijalnog dijaloga-faza III.“

Vijesti / 14. 06. 2017.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. poziva Vas na informativne radionice za Poziv „Jačanje socijalnog dijaloga-faza III.“ koje će se održati prema rasporedu  u nastavku:

Mjesto održavanja informativne radionice Vrijeme održavanja informativne radionice Osijek, Filozofski fakultet, L. Jägera 9 19.lipnja 2017., 14:00 h – 17:00 h Split, Hotel Park, Hatzeov perivoj 3 20.lipnja 2017., 12:00 h – 16:00 h Zagreb, Hotel International, Miramarska cesta  24 27.lipnja 2017., 10:00 h – 14:00 h

Radionica je namijenjena svim potencijalnim prijaviteljima i partnerima na projektu, kao i svim zainteresiranim dionicima za ulaganja Europskog socijalnog fonda u područje socijalnog dijaloga i socijalnog partnerstva. Na informativnoj radionici detaljno će se predstaviti ciljevi, aktivnosti i uvjeti Poziva.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane sudionike da potvrde svoj dolazak putem online prijavnice najkasnije do petka 16. lipnja 2017. do 15 h. Prijave se primaju do popunjenosti kapaciteta dvorane: u Osijeku i Splitu to je 50 osoba, a u Zagrebu 100 osoba.

Izvor:
http://www.strukturnifondovi.hr/informativne-radionice-za-potencijalne-prijavitelje-na-poziv-jacanje-socijalnog-dijaloga-faza-iii

+ više

Otvoren poziv na EGP i Norveški fond za zapošljavanje mladih

Vijesti / 26. 05. 2017.

Ured za financijske mehanizme Kraljevine Norveške i Europskoga gospodarskog prostora objavio je otvaranje poziva na EGP i Norveški fond za zapošljavanje mladih. Cilj ovog Fonda je podržati transnacionalne projekte koji promoviraju održivo i kvalitetno zapošljavanje mladih.

Fond za zapošljavanje mladih će podupirati tri područja:

Inovacije i istraživanja Prenošenje znanja i iskustva (know-how) te dobrih praksi Analize i istraživanja/studije.

Ciljana skupina su mladi između 15 i 29 godina, s posebnim fokusom na one starosti između 25-29 godina. Dodatno poseban naglasak  je na ciljanim skupinama: dugoročno nezaposleni, nižeg obrazovanja, radno neaktivne ženske osobe koje se brinu o djetetu/djeci, nacionalne manjine uključujući Rome, tražitelji azila, osobe s mentalnim poremećajima i osobe s invaliditetom. Prihvatljivi predlagatelji mogu biti: jedinice lokalne samouprave, regije /županije, institucije na nacionalnoj razini, državna poduzeća/organizacije, javna i privatne obrazovne i istraživačke institucije, organizacije civilnog društva, neprofitne organizacije, fondacije, poduzetnici, udruženja te socijalni partneri.
Vrijednost Fonda je 60,61 milijuna eura, a vrijednost pojedinog projekta mora biti veća od 1 milijun eura.
Intenzitet potpore je do 85% prihvatljivih troškova.
Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 1. kolovoza 2017. godine.

Izvor: http://www.strukturnifondovi.hr/otvoren-poziv-na-egp-i-norveski-fond-za-zaposljavanje-mladih

+ više

Ponovno otvoren Poziv Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostit

Vijesti / 15. 05. 2017.

Ministarstvo turizma ponovno je otvorilo Poziv "Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva" od 13. svibnja 2017. godine otkada je moguće novo podnošenje projektnih prijedloga zbog izmjene natječajne dokumentacije. Prethodni rok za podnošenje projektnih prijedloga bio je do 3. svibnja 2017. godine i produljen je do 2. lipnja 2017. godine.

Više informacija o ovome natječaju možete saznati na internetskoj stranici Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-Bilogorske županije.

Izvor: http://www.mint.hr/default.aspx?id=370

+ više

Dani otvorenih vrata lokalnih EU projekata u Hrvatskoj

Vijesti / 03. 05. 2017.

"Dani otvorenih vrata lokalnih EU projekata u Hrvatskoj" održat će se u razdoblju od 6. do 13. svibnja 2017. godine u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije te u okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna.
Cilj  održavanja „Dana otvorenih vrata lokalnih EU projekata u Hrvatskoj“ je predstaviti najširoj javnosti projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica.

Više informacija možete saznati putem poveznice na: 
http://www.strukturnifondovi.hr/dani-otvorenih-vrata-eu-projekata

+ više

EUROPSKA KOMISIJA OBJAVILA POZIV NA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA ZA PROGRAM ERASMUS+ ZA 2017. GODINU

Vijesti / 28. 10. 2016.

Dana 20. listopada 2016. Europska komisija objavila je Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2017. godinu. 

 

Poziv obuhvaća sljedeće aktivnosti:

Ključna aktivnost 1 (KA1) – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince (Mobilnost pojedinaca u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih; Mobilnost pojedinaca u području mladih; Združeni diplomski studiji Erasmus Mundus; Događaji velikih razmjera europske volonterske službe)

Ključna aktivnost 2 (KA2) – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse (Strateška partnerstva u području mladih; Strateška partnerstva u području obrazovanja i osposobljavanja; Strateška partnerstva u području mladih; Koalicije znanja; Jačanje kapaciteta u području visokog obrazovanja; Jačanje kapaciteta u području mladih)

Ključna aktivnost 3 (KA3) – Podrška reformi politika (Sastanci mladih i donositelja odluka u području mladih)

Aktivnosti Jean Monnet (Katedre, moduli, centri izvrsnosti, potpora udrugama, mreže, projekti)

Sportske aktivnosti (Zajednička partnerstva, Mala zajednička partnerstva, Neprofitni europski sportski događaji.

Rokovi za prijavu na navedene aktivnosti ovise o podaktivnosti za koju se prijavljuje.

Detaljnije informacije na poveznici: http://www.mobilnost.hr/hr/natjecaji/europska-komisija-objavila-poziv-na-podnosenje-prijedloga-za-program-erasmus-za-2017-godinu/

Za detaljne upute o podnošenju prijava pogledajte Vodič kroz program Erasmus+ koji se nalazi u privitku.

Prijavni obrasci i druga tehnička dokumentacija potrebna za postupak prijave bit će objavljeni na internetskim stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije http://www.mobilnost.hr

.

 

Izvor: http://www.mobilnost.hr

+ više

USKORO NOVI NATJEČAJI ZA MJERE PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

Vijesti / 17. 10. 2016.

Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju najavljuje raspisivanje natječaja za sljedeće tipove operacija:

7.2.2. „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“

                     od 26. listopada (podnošenje prijava od 4. studenog) do 23. prosinca 2016. godine.

7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“

                     od 23. studenog (prijave od 12. prosinca)  do 10. siječnja  2017.

Napomena: Svi projekti za tip operacije 7.4.1. koji uključuju gospodarsku djelatnost (svaka djelatnost koja se sastoji od pružanja robe i usluga na tržištu) sukladno odredbama članaka 21. i 22. Pravilnika o provedbi Mjere 7, biti će isključeni iz mogućnosti dodjele sredstava po ovom  natječaju.

9.1.1. „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“

                    od 04. studenog 2016. godine  do 16. siječnja  2017.

Također, u drugoj polovici studenog očekujemo i raspisivanje natječaja za mjeru 3 „Sustavi kvalitete za poljoprivredne proizvode i hranu“, podmjeru 3.1 „Potpora za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete“.

Svi natječaji biti će objavljeni u Narodnim novinama te na mrežnim stranicama http://www.ruralnirazvoj.hr i www.apprrr.hr.

Već sada na spomenutim stranicama možete pronaći Pravilnike o provedbi spomenutih mjera te se na vrijeme pripremiti za nadolazeće natječaje.

Ministarstvo poljoprivrede će do objave natječaja organizirati info radionice za sve potencijalne korisnike spomenutih mjera. Točan raspored radionica biti će objavljen do sredine sljedećeg tjedna na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

 

Izvor: http://www.ruralnirazvoj.hr

+ više

OBJAVLJEN JAVNI POZIV: POTICANJE RADA S DAROVITOM DJECOM I UČENICIMA NA PREDTERCIJARNOJ RAZINI

Vijesti / 14. 10. 2016.

Javni poziv "Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini" otvoren je 13. listopada 2016. godini do 12. prosinca 2016. godine. Nadležno tijelo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave, jedinice regionalne (područne) samouprave i škole.

Opći cilj:
Razvoj potencijala darovitih učenika u skladu s njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima

Specifični cilj:
1. Jačanje kompetencija učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u odgojno-obrazovnim ustanovama, s posebnim naglaskom na razvoj kompetencija rane identifikacije
2. Razvoj i implementacija individualiziranih i fleksibilnih programa, metoda i oblika rada prilagođenima darovitim učenicima.

Provedbom operacije „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“ osigurat će se stvaranje i razvoj ustanova i ljudskih resursa koji potiču i omogućavaju cjelovit intelektualni te socio-emocionalni razvoj darovitih, poboljšat će se razvoj potencijala darovitih učenika kroz omogućavanje (rane) identifikacije darovitih u odgojno-obrazovnim ustanovama, njihovo individualizirano poučavanje i učenje tako da ono odgovara njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima, i to uvođenjem diversificiranih i fleksibilnih metoda i oblika rada koji se daju prilagoditi darovitim učenicima. Također, budući da učinkovit sustav podrške darovitoj djeci i učenicima zahtijeva i ekipirane timove u odgojno-obrazovnim ustanovama koji su sastavljeni od adekvatno osposobljenih ravnatelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika (psihologa, pedagoga), predviđa se nadogradnja u njihovom kontinuiranom profesionalnom razvoju.

Minimalni iznos po projektu: 400.000,00 HRK

Maksimalni iznos po projektu: 1.000.000,00 HRK

Više informacija kao i natječajnu dokumentaciju možete pronaći na poveznici: http://www.esf.hr/natjecaji/obrazovanje/poticanje-rada-s-darovitom-djecom-i-ucenicima-na-predtercijarnoj-razini/

Izvor:esf.hr

+ više

NAJAVA - UNAPRJEĐENJE PISMENOSTI - TEMELJ CJELOŽIVOTNOG UČENJA

Vijesti / 11. 10. 2016.

U najavi je Poziv na dostavu projektnih prijedloga Unaprjeđenje pismenosti - temelj cjeloživotnog učenja za koji je nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Poziv je usmjeren na razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kroz podizanje razine informacijske pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola.

Provedbom  različitih aktivnosti koje će uključivati razvoj i provedbu novih kurikuluma s područja informacijske pismenosti, izvođenje projekata i projektne nastave,  opremanje školskih knjižnica, stručno usavršavanje odgojno - obrazovnih djelatnika uz intenzivan rad s učenicima unaprijediti će se razvojni potencijali škola. Specifično, škole će projektnim aktivnostima podići razinu kompetencija svojih djelatnika za inovativne pristupe poučavanju te razviti i uvesti nove kurikulume koji će dovesti do razvijanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje.

Minimalni iznos po projektu – 500.000,00 HRK
Maksimalni iznos po projektu – 1.500.000,00 HRK

Prihvatljivi prijavitelji: škole

Opći cilj: Unaprijediti informacijsku pismenost kao temelj stjecanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje

Specifični ciljevi: Povećati razinu kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za inovativne pristupe poučavanju, razviti i uvesti kurikulum/e izvannastavne aktivnosti/fakultativnog predmeta i/ili projekte iz jednog ili više područja informacijske pismenosti

Ciljne skupine: Učenici osnovnih i srednjih škola, odgojno-obrazovni djelatnici osnovnih i srednjih škola

Izvor: http://www.strukturnifondovi.hr

+ više

NAJAVA - ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA JAVNIH USTANOVA KOJE OBAVLJAJU DJELATNOST ODGOJA I OBRAZOVANJA

Vijesti / 11. 10. 2016.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja najavljuje da će tijekom studenoga 2016. godine biti objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, koji se financira u okviru Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija za razdoblje 2014.-2020, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Predmet Poziva: Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Ovim Pozivom podupirat će se mjere energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije, posebno integriranim pristupom.

Svrha (cilj) Poziva: Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Ovim pozivom podupirat će se mjere energetske obnove koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije.

Prijavitelji:

1. Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su:
vlasnici zgrada u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i/ili osnivači javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

2. Javne ustanove koje obavljaju djelatnost predškolskog odgoja, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te visokog obrazovanja (osnovne škole, srednje škole, učenički domovi, dječji vrtići, jaslice i visokoškolske ustanove) pod uvjetima: da su osnovane od strane jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i da su zgrade u kojima obavljaju navedenu djelatnost u njihovom vlasništvu ili u vlasništvu Republike Hrvatske odnosno jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Minimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektnom prijedlogu za provedbu mjera energetske učinkovitosti iznosi 80.000,00 kuna, a maksimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 5.200.000,00 kuna.

Izvor: http://www.strukturnifondovi.hr
 

+ više

HAMAG BICRO RASPISAO PROGRAM MIKRO I MALIH ZAJMOVA

Vijesti / 11. 10. 2016.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, potpisali su 30. lipnja 2016. godine Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Kroz nove financijske proizvode („Mikro zajmovi“ i „Mali zajmovi“) koje će izravno provoditi HAMAG-BICRO mikro, malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju je 25.000.000,00 EUR. Temeljem navedenog, HAMAG-BICRO raspisao je Program Mikro i Malih zajmova.

Mikro zajmovi dijele se na programe mikro investicijskih zajmova i mikro zajmova za obrtna sredstva. Program je namijenjen mikro i malim poduzetnicima. Cilj Programa je financiranje mikro i malih subjekata malog gospodarstva u svrhu osnivanja obrta i trgovačkih društava, modernizacije i proširenja već postojećeg poslovanja, samozapošljavanja, zadržavanja postojećih i povećanja broja novih radnih mjesta. Namjena je financiranje osnovnih sredstava te financiranje trajnih obrtnih sredstava u programu za obrtna sredstva. Maksimalni iznosi mikro zajmova su do 25.000,00 EUR a najmanji iznos do 1.000,00 EUR. Kamatne stope su u rasponu 0,5% do 1,5% odnosno za programe za obrtna sredstva od 1,5% do 3,5% a ista će se određivati sukladno indeksu razvijenosti županije u kojoj se ulaže. Duljina otplate kredita je 5 godina uključujući maksimalni poček od 12 mjeseci, odnosno 3 godine za obrtna sredstva uključujući maksimalni poček od 6 mjeseci. Instrumenti osiguranja su zadužnice uz vlasnika kao jamca platca.

Nadalje, program malih zajmova namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Maksimalni iznos zajma je 50.000,00 EUR, a minimalni 25.000,01 EUR. Kamatne stope su u rasponu 0,5% do 1,5% a ista će se određivati prema principu indeksu razvijenosti županije u kojoj se ulaže. Duljina otplate je maksimalno 10 godina uz maksimalni poček 12 mjeseci. Instrumenti osiguranja su zadužnice uz vlasnika kao jamca platca. Ovisno o procjeni rizika HAMAG-BICRO-a mogu se pribaviti i ostali instrumenti osiguranja.

Zahtjevi za zajam se zaprimaju danom objave na službenim mrežnim stranicama Agencije odnosno od 03. listopada 2016. godine. Rok važenja programa je do iskorištenja sredstava a najkasnije do 31. prosinca 2020. godine.

Više informacija možete pronaći na poveznici: http://www.hamagbicro.hr/mikrokreditiranje/programi/

Izvor: http://www.hamagbicro.hr

+ više

ŽUPANIJA OSIGURALA BESPLATNU ŠKOLSKU PREHRANU ZA DJECU U RIZIKU OD SIROMAŠTVA

Vijesti / 27. 09. 2016.

Hrvatska je među zemljama Europske unije koje imaju visoku stopu rizika od siromaštva te brojni građani ne mogu zadovoljiti temeljne životne potrebe. Kako bi osigurala dodatna sredstva za borbu protiv siromaštva i materijalne deprivacije, Hrvatska je izradila Operativni program za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020., kao strateški okvir za korištenje Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

U tu svrhu je osigurano 43 milijuna eura za Republiku Hrvatsku u razdoblju od 2014. do 2020. godine, od čega je 36,6 milijuna iz Fonda.

Cilj Fonda je poticanje socijalne kohezije i uključenosti istodobno smanjujući sve oblike siromaštva te osobito teške oblike poput dječjeg siromaštva, beskućništva i nedostatka hrane. Fond ne pomaže samo nezaposlenima i korisnicima socijalne skrbi, već i većem broju korisnika, poput ljudi koji ne mogu ostvariti pravo na socijalnu skrb zbog dohodovnog cenzusa.

Bjelovarsko-bilogorska županija dana 28.8.2016. godine potpisala je ugovor o provedbi projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ u okviru natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“.

Projekt je vrijednosti 957.104,43 kune a projektna dokumentacija izrađena je od strane Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije.

Opći cilj projekta je unaprijediti kvalitetu života ugroženih društvenih skupina, dok je specifični cilj osigurati prehranu učenicima osnovnih škola za vrijeme boravka u školi. Kriterij po kojima su djeca odabrana su djeca čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade, djeca čiji roditelji imaju status dugotrajno nezaposlene osobe, djeca iz višečlanih obitelji i samohranih roditelja, te djeca koja su smještena u udomiteljskoj obitelji, ali i sva ona djeca koja ne pripadaju u te kategorije i kojoj po procjeni ravnatelja škola treba biti osigurana prehrana.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je danas Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta „Osiguravanje školske prehrane u riziku od siromaštva“ s ravnateljima 21 osnovne škole s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, tako da će za 791 učenika, iz 21 osnovne škole s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, biti osigurani besplatni školski obroci i to tijekom cijele školske godine 2016./2017.

Izvor: http://www.bbz.hr
 

+ više

U NAJAVI -Podrška razvoju partnerstava OCD-a i ustanova za provedbu programa društveno korisnog rada

Vijesti / 27. 09. 2016.

Operativni program: OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Nadležno tijelo: Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Prihvatljivi prijavitelji:  organizacije civilnoga društva: udruge, zaklade, socijalne zadruge, privatne ustanove, pravne osobe vjerskih zajednica registrirane kao neprofitne organizacije.

Prihvatljivi partneri: organizacije civilnoga društva: udruge, zaklade, socijalne zadruge, privatne ustanove, pravne osobe vjerskih zajednica registrirane kao neprofitne organizacije te javne ustanove u sustavu visokog obrazovanja (fakulteti i umjetničke akademije, veleučilišta, visoke škole) i javni znanstveni instituti; jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Opći cilj: povećati broj studenata sa stečenim praktičnim znanjima i vještinama za rješavanje konkretnih društvenih problema i razvoj zajednice.

Specifični ciljevi: osnažiti stručne, analitičke i zagovaračke kapacitete organizacija civilnog društva kroz suradnju s visokoobrazovnim ustanovama; uspostaviti održive programe društveno korisnog učenja na visokoobrazovnim ustanovama kao dio sustavnog pristupa jačanju društvene odgovornosti nastavnika i studenata.

Ciljane skupine: korisnici usluga organizacija civilnoga društva; skupine u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti; volonteri; zaposlenici u organizacijama civilnoga društva; zaposlenici visokoobrazovnih ustanova; studenti.

Ukupna alokacija: za dodjelu potpora iz ovog Poziva osigurana su sredstva u iznosu od 27.000.000,00 kn.

Iznos bespovratnih sredstava: Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom Projektu iznosi 500.000,00,00 kn, a najviši iznos koji se može dodijeliti pojedinom Projektu iznosi 1.200.000,00 kn.

Sufinanciranje projekata: nije zatraženo.

Izvor: http://www.esf.hr/

+ više

IZMJENA NATJEČAJNE DOKUMENTACIJE U OKVIRU JAVNOG POZIVA “POTICANJE DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA”

Vijesti / 15. 09. 2016.

13. rujna 2016. godine Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je DRUGU IZMJENU NATJEČAJNE DOKUMENTACIJE Poziva na dostavu projektnih prijedloga ”Poticanje društvenog poduzetništva”.

Izmjene natječajne dokumentacije obuhvaćaju sljedeće:
Uputa za prijavitelje_Prvi ispravak zamijenjena novom verzijom: Uputa za prijavitelje_Drugi ispravak;
Obrazac 4 Izjava prijavitelja o poslovanju_Prvi ispravak zamijenjen novom verzijom: Obrazac 4 Izjava prijavitelja o poslovanju_Drugi ispravak;
Sažetak poziva_Prvi ispravak zamijenjen je novom verzijom: Sažetak poziva_Drugi ispravak.

Sve promjene u okviru Uputa za prijavitelje_Drugi ispravak označene su crvenom bojom radi lakšeg snalaženja potencijalnih Prijavitelja.

Cjelokupnu dokumentaciju kao i sve ostale informacije o natječaju možete pronaći na: http://www.esf.hr/natjecaji/socijalno-ukljucivanje/3799/

+ više

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE POZIVA NA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA

Vijesti / 11. 08. 2016.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojstvu Upravljačkog tijela za Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. objavilo je indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016. godinu u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s ciljem obavještavanja javnosti i omogućavanja pravovremene pripreme projektnih prijedloga potencijalnih prijavitelja.

Napomena: indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga (PDP-ova) sadrži popis PDP-ova i rokova poznatih u trenutku izrade plana te je podložan izmjenama i dopunama sukladno dinamici poslovnih procesa uključenih institucija. Pokretanje PDP-ova uvjetovano je prethodnim odobrenjem od strane Odbora za praćenje.

Izvor: https://razvoj.gov.hr/o-ministarstvu/eu-fondovi/financijsko-razdoblje-eu-2014-2020/indikativni-godisnji-plan-objave-natjecaja/360

+ više

OBJAVLJENO 7 NOVIH EU NATJEČAJA IZ PODRUČJA ZDRAVSTVA, E-USLUGA I SOCIJALNE UKLJUČENOSTI

Vijesti / 22. 07. 2016.

U ponedjeljak 18. srpnja 2016. godine u dvorani Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavljeno je sedam poziva na dostavu projektnih prijedloga kojima je osigurano ukupno 1.948.142.077,00 kuna za projekte u području zdravstva, e-usluga i socijalne uključenosti.

Ulaganja u razvoj e-usluga javne uprave, bolnice, kliničke centre, klinike i opće bolnice, domove zdravlja, domove za socijalnu skrb i centre za socijalnu skrb u Republici Hrvatskoj provodit će se kroz sedam natječaja iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“:

- Razvoj e-Usluga

- Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini 

- Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti

- Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama/dnevnim kirurgijama

- Poboljšanje socijalne infrastrukture u svrhu pružanja socijalnih usluga za osobe s invaliditetom kao podrška procesu deinstitucionalizacije - I. faza

- Poboljšanje infrastrukture u svrhu pružanja socijalnih usluga za djecu i mlade kao podrška procesu deinstitucionalizacije- I. faza

- Unaprjeđivanje infrastrukture centara za socijalnu skrb kao podrška procesu deinstitucionalizacije - I. faza

Realizacijom tri natječaja iz područja zdravstvene zaštite očekuje se smanjenje broja upućivanja u bolnice zbog povećanog broja i kvalitete usluga na primarnoj razini, povećanje produktivnosti bolnica i smanjenje na listama čekanja. Također, predviđena je nabava 13 novih CT uređaja, 1 linearni akcelerator, 4 digitalna mamografa te izgradnja ili rekonstrukcija dnevnih bolnica/dnevnih kirurgija.

Uz pomoć sredstava iz tri natječaja u području socijalne uključenosti očekuje se smanjenje broja korisnika u institucijama te povećan broj onih koji napuštaju institucije i prelaze u nove oblike skrbi, dok će se kroz natječaj iz područja e-usluga postići bolja transparentnost, odgovornost i učinkovitost javne uprave kroz izradu 15 e-servisa za građane te povećanje korištenja e-uprave za 30 posto.

Više informacija kao i natječajnu dokumentaciju navedenih natječaja možete pronaći na: http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji

+ više

TJEDAN EU FONDOVA

Vijesti / 01. 03. 2016.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s drugim partnerskim institucijama, najavljuje održavanje informativno-edukativnog događaja pod nazivom „Tjedan EU fondova“ koji će se održati od 7. do 11. ožujka 2016. u Kongresnom centru Forum Zagreb, na adresi Radnička cesta 50.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je nacionalno tijelo odgovorno za koordinaciju informativnih i obrazovnih aktivnosti o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondova). Svrha koordinacije je osiguranje pravovremene podrške i jačanja postojećih kapaciteta državne i javne uprave, jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave, nevladinih organizacija, znanstvenog sektora i drugih potencijalnih korisnika u aspektima ključnim za uspješno korištenje sredstava iz ESI fondova.

Svrha ovog petodnevnog događanja je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti sve mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova,  kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.

U okviru svakog pojedinog dana predstavit će se mogućnosti financiranja iz različitih tematskih područja ulaganja u financijskoj perspektivi 2014.-2020., prikazati primjeri dobre prakse i razmijeniti iskustva kroz panel diskusije u slijedećim tematskim područjima: poslovna konkurentnost, mogućnosti za poduzetnike; kulturna baština i socijalna uključenost, održivost resursa i energetska učinkovitost, znanost, tehnologija i mobilnost; Europski socijalni fond - stvaranje mogućnosti; program ruralnog razvoja te operativni program pomorstvo i ribarstvo.

Detaljan program i obrasce za prijavu sudjelovanja možete pronaći na: https://razvoj.gov.hr/vijesti/tjedan-eu-fondova/3273

+ više

ZAVRŠENA DRUGA FAZA PROJEKTA LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Vijesti / 18. 01. 2016.

Projekt „Poboljšanje kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije“  završio je konferencijom na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i rezultati projekta. Nositelj je kao i u prvoj fazi bila Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o., dok su partneri sada bili Područni ured Bjelovar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Razvojna agencija Čazma. Cilj je bio pridonijeti ostvarivanju ciljeva politike zapošljavanja i obrazovanja, te smanjivanju socijalnih nejednakosti na lokalnoj i regionalnoj razini. Uspostavom učinkovitog modela lokalnog partnerstva identificiraju se potrebe tržišta rada, a time se potiče rast zaposlenosti. Ukupna vrijednost projekta je 35.492,78 eura, od koji su 29.622, 27 eura bespovratna sredstva iz IPA Komponente IV – Razvoj ljudskih potencijala. Ciljna skupina bili su članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije, nezaposlene osobe i lokalno gospodarstvo, lokalna i regionalna samouprava, obrazovni sustav, civilni sektor i lokalna zajednica.
U godinu dana provedbe održane su tri edukativne radionice za članove Lokalnog partnerstva za zapošljavanje („Svi znaju o nama“, „Vodič do uspjeha“ i „Što možemo učiniti“), i izrađena je Strategija ljudskih potencijala 2015-2020. U izradu Strategije bili su uključeni svi članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje  Bjelovarsko-bilogorske županije, a njih je sada 26. Okupljeni u radnim skupinama prikupljali su i obrađivali podatke koje su oblikovali u funkcionalnu cjelinu prema smjernicama: unaprjeđenje kvalitete formalnog i neformalnog obrazovanja i osposobljavanja, promicanje poduzetničke kulture i poduzetništva među svi dobnim skupinama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, jačanje kvalitete i produktivnosti na radu, razvoj modernog, fleksibilnog i uključivog tržišta rada, unaprjeđenje fleksibilnosti dionika na tržištu rada, promicanje uključivanja stanovništva ruralnog područja na tržište rada, olakšavanje pristupa obrazovanju marginaliziranim skupinama u društvu, prvenstveno osobama s teškoćama, mladima i ženama, te olakšavanje ulasku i ostanku na tržištu rada marginaliziranim skupinama u društvu. Pri tome, važno je zajedničko pronalaženje rješenja nezaposlenosti kroz Lokalno partnerstvo za zapošljavanje.
Strategija razvoja ljudskih potencijala Bjelovarsko-bilogorske županije 2015-2020. sadrži viziju, ciljeve i prioritete koji su usklađeni s nadređenim strateškim dokumentima. Vizija Strategije je Bjelovarsko-bilogorska županija kao privlačna i gospodarski konkurentna regija u kojoj je jasna međusobna podrška i podjela odgovornosti ključnih dionika tržišta rada.
Kroz projekt „Poboljšanje kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije“  unaprijeđeni su tehnički kapaciteti Tajništva LPZ-a. Kupljen je  internetski server za pohranu podataka što znači da su internetska stranica i softver, nabavljen kroz prijašnji projekt, objedinjeni na jednome mjestu. Također, kupljena su četiri prijenosna računala za članove projektnog tima, za voditelja projekta i asistenta iz Razvojne agencije, za asistenta Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Bjelovar i za asistenta iz Razvojne agencije Čazma.
Na završnoj konferenciji u ime Bjelovarsko-bilogorske županije obratila se zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić, istaknuvši uključenost Županije u ostvarivanje ciljeva Lokalnog partnerstva za  zapošljavanje projektima koje provodi i u kojima sudjeluje.
 

+ više

NAJAVA ZAVRŠNE KONFERENCIJE PROJEKTA LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Vijesti / 13. 01. 2016.

Završna konferencija projekta
„Poboljšanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije – faza 2“,
 bit će održana
15. siječnja (petak) 2015. godine u 10 sati,
u Velikoj dvorani HGK – Županijske komore Bjelovar,
Ul.P. Preradovića 4/1 u Bjelovaru.
 

Projekt je provodila Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Bjelovar i Razvojnom agencijom Čazma d.o.o..
Sredstva za provedbu većinski su osigurana iz programa IPA, jedinstvenog programa predpristupne pomoći Europske unije, komponente IV Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – Faza 2“ u okviru područja “Jačanje kapaciteta lokalnih partnerstva za zapošljavanje, razvoj politika i izrada projektnih prijedloga te podizanje svijesti o važnosti partnerskog pristupa”. Na Završnoj konferenciji bit će predstavljene provedene aktivnosti Projekta i rezultati.

                                                                                                                                                                                                                                                    
P R O G R A M
ZAVRŠNE KONFERENCIJE PROJEKTA
„POBOLJŠANJE KAPACITETA LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE – FAZA 2“,
15. siječnja (petak) 2015. godine

   9,30 – 10.00 Registracija članova
10.00 Otvorenje Završne konferencije
- pozdrav čelnika Bjelovarsko-bilogorske županije
- pozdrav Voditeljice projekta
- predstavljanje rezultata provedbe projekta
- obraćanje partnera u projektu
10.45 Zatvaranje konferencije
 

+ više

BLAGDANSKA ČESTITKA

Vijesti / 24. 12. 2015.
+ više

“DAN KARIJERA“ SREDIŠNJI DOGAĐAJ U PROJEKTU PROMICANJA OBRTNIČKIH ZANIMANJA

Vijesti / 13. 12. 2015.

Desetak uspješnih obrtnika Bjelovarsko-bilogorske županije okupljenim je učenicima pokazalo što je to što oni rade u svojim obrtima, a učenici su ih mogli pitati sve što zanima. Središnja aktivnost projekta „Promocijom poduzetništva i obrta učenika osnovnih škola do bolje pozicije na tržištu rada“ kojega provodi Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije, bio je „Dan karijera“. Organiziran je u suradnji s projektnim partnerom HOK - Obrtničkom komorom Bjelovarsko-bilogorske županije u prostoru „Bjelovarskog sajma“, mjestu gdje na sajamskim manifestacijama obrtnici i poduzetnici izlažu svoje proizvode. „Dan karijera“, na jednom je mjestu okupio više od pet stotina učenika osmih razreda osnovnih škola s područja Županije koji su uživo vidjeli što to rade slastičari, automehaničari, kuhari, građevinari, dimnjačari, autolakireri i ostali obrtnici koji su došli predstaviti svoja zanimanja. Osim što su obrtnici sami govorili o poslu kojega rade, učenici su ih mogli pitati sve što ih zanima. Ovu manifestaciju i projekt podržali su Bjelovarsko-bilogorska županija, HZZ - Područni ured Bjelovar i HGK – Županijska komora. Cilj je bio ukazati na neusklađenost upisnih kvota sa stvarnim potrebama tržišta rada, te promovirati mogućnosti zapošljavanja odabira obrtničkih zanimanja i na taj način utjecati na smanjenje nezaposlenosti, ali i na razvoj poduzetničke kulture u našem društvu.

Za provedbu projekta Regionalna razvojna agencija sredstva je dobila preko natječaja „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“ objavljenom u sklopu Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ za programsko razdoblje 2007. – 2013. U konkurenciji od 450 prijavljenih projekata, zajedno je s još 82 projekta financiran je novcem iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna mu je vrijednost 154.741,39 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 147.004,32 kune.

 

+ više

POZIV ZA PRIJAVU TROGODIŠNJIH PROGRAMA UDRUGA KOJE PRUŽAJU USLUGE ASISTENCIJE OSOBAMA S TEŠKOĆAMA

Vijesti / 22. 11. 2015.

Opći cilj ovog Poziva je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije.
Specifični ciljevi ovog Poziva su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života te poticati što veću samostalnost i neovisno življenje osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta odnosno poticati zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, njihovim zapošljavanjem kao osobnih asistenata.
Prioritetna područja za dodjelu sredstava:Priroritetno područje 1: osiguravanje usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta;
Priroritetno područje 2: osiguravanje usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika;
Priroritetno područje 3: osiguravanje usluge videćeg pratitelja slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju.
Prihvatljivi prijavitelji su:udruga, savez, zajednica upisana u Registar udruga, sukladno Zakonu o udrugama i Registar neprofitnih organizacija; udruga koja vodi transparentno financijsko poslovanje (transparentnim financijskim poslovanjem, za potrebe ovog Poziva, smatra se da je udruga koja vodi dvojno knjigovodstvo dostavila FINA-i financijski izvještaj za 2014. godinu, a udruga koja vodi jednostavno knjigovodstvo uz prijavu prilaže i Odluku o vođenju jednostavnog knjigovodstva i primjeni novčanog računovodstvenog načela koja je usvojena od zakonskog zastupnika podnositelja te presliku Knjige prihoda i rashoda i Knjige blagajne za 2014. godinu), u skladu s propisima o računovodstvu neprofitnih organizacija; udruga koja aktivno djeluje u području skrbi o osobama s invaliditetom, odnosno jednom od prioritetnih područja raspisanih Pozivom, što je razvidno iz ciljeva i popisa djelatnosti u Statutu udruge; udruga koja ima osigurane organizacijske, ljudske i prostorne resurse za provedbu programa; udruga koja može dokazati da se protiv odgovorne osobe ne vodi kazneni postupak; udruga koja ima plaćene sve poreze i druga obvezna davanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te druga davanja prema državnom proračunu i proračunima jedinica lokalne samouprave u skladu s nacionalnim zakonodavstvom dospjele za plaćanje do uključujući zadnjeg dana u mjesecu prije prijave programskog prijedloga na ovaj poziv; udruga koja je uredno ispunila prethodne ugovorne obveze o namjenskom korištenju sredstava iz javnih izvora; udruga koja može udovoljiti specifičnim pravilima propisanima u obrascu A4 „Specifična pravila za prijavu programa, u skladu s odgovarajućim prioritetnim područjem“.
Prihvatljive aktivnosti odnose se na:
1. aktivnosti vezane za pružanje usluge osobne asistencije kao što su: osobna briga; pomoć pri sitnim kućanskim poslovima; obavljanje kupovine; pomoć pri fizičkim potrebama; aktivnosti obavljanja administrativnih poslova; pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije; pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima.
2. aktivnosti vezane za pružanje usluge tumača/prevoditelja kao što su: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima ovisno o potrebi gluhe ili gluhoslijepe osobe.
3. aktivnosti vezane za pružanje usluge videćeg pratitelja kao što su: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima ovisno o potrebi slijepe osobe; obuka za obavljanje kućanskih poslova; pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koje žive same i nemaju obveznika uzdržavanja niti članova obitelji u bližoj okolici.
4. aktivnosti psihosocijalne podrške, medijacije i edukacije korisnika programa
Iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog Poziva planiran je u iznosu od 39.800.000,00 kuna. Za financiranje se može zatražiti 100% prihvatljivih troškova programa.
Rok za prijavu na natječaj je 30. studeni 2015. godine, odnosno do 15:00 sati istoga dana ako se prijava dostavlja osobno ili putem dostavljača.
https://udruge.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-129/tijela-drzavne-uprave/poziv-za-prijavu-trogodisnjih-programa-udruga-koje-pruzaju-usluge-asistencije-osobama-s-invaliditetom-u-republici-hrvatskoj/3095

+ više

NAJAVA RADIONICE O MOGUĆNOSTIMA FINANCIRANJA KROZ EUROPSKE STRUKTURNE I INVESTICIJSKE FONDOVE

Vijesti / 29. 10. 2015.

Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko – bilogorske županije d.o.o. u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz Potprogram „Jačanje ljudskih potencijala na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini za učinkovitu pripremu i korištenje fondova Europske unije“ za 2015. godinu,  organizira radionicu na temu:

„Mogućnosti financiranja kroz Europske strukturne i investicijske fondove i (operativne) programe za razdoblje 2014. – 2020.“
Cilj edukacije na temelje upoznavanje s dostupnim mogućnostima financiranja za razdoblje 2014. – 2020., Europskim strukturnim i investicijskim fondovima i Programima zajednice.
Prijaviti se mogu predstavnici javnog i civilnog sektora.
Radionica će biti u svih pet gradova Bjelovarsko-bilogorske županije prema sljedećem rasporedu:
2. studenoga (ponedjeljak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
Trg kralja Tomislava 13 u Daruvaru;
3. studenoga  (utorak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
V. Nazora 22 u Garešnici;
4.studenoga  (srijeda) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
Ul. Petra Preradovića 4/1 u Bjelovaru;
5. studenoga (četvrtak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
Gradska vijećnica, Trg kralja Tomislava 1a u Čazmi;
6. listopada (petak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
Trg bana Jelačića 1 u Grubišnom Polju.
Bit će nam drago, potvrdite li svoje sudjelovanje na e-mail info@rerabbz.hr ili broj telefona 043/225-999.

+ više

NAJAVA OKRUGLOG STOLA O EUROPSKOM SOCIJALNOM FONDU U BJELOVARU

Vijesti / 28. 10. 2015.

Članove Lokalnog partnerstva zazapošljavanje i sve zainteresirane pozivamo na

OKRUGLI STOL O EUROPSKOM SOCIJALNOM FONDU

koji će biti

2. studenoga (ponedjeljak) 2015. godine, u 9.45 sati, u Velikoj dvorani HGK-Županijske komore Bjelovar,

Ul. Petra Preradovića 4/1 u Bjelovaru.


Organiziraju ga Ministarstvo rada i mirovinskog sustava RH i Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije, a bit će predstavljen Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.,  postupak prijave projekata u sklopu Operativnog programa te Indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Za kraj je predviđena rasprava između sudionika okruglog stola i predstavnika tijela u Sustavu upravljanja i kontrole za Europski socijalni fond o ulozi lokalnih partnerstava za zapošljavanje u provedbi Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

+ više

NAJAVA EDUKATIVNIH RADIONICA U GAREŠNICI

Vijesti / 23. 10. 2015.

Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko – bilogorske županije d.o.o. u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz Potprogram „Jačanje ljudskih potencijala na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini za učinkovitu pripremu i korištenje fondova Europske unije“ za 2015. godinu,  organizira radionice „Vještine upravljanja projektom - Project Management“ i "Financijsko upravljanje i kontrola provedbe projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova".

Radionice se održavaju dva dana 26. i 27. listopada u Gradskoj vijećnici u Garešnici. Ul. V. Nazora 22, a počinju u 9 sati.

Cilj edukacije je upoznavanje polaznika s pripremom projekata u kontekstu EU fondova s posebnim naglaskom na upravljanje projektnim ciklusom, vremensko planiranje, upravljanje ljudskim resursima, upravljanje nepravilnostima, upravljanje rizicima. Radionica će obuhvaćati i izradu logičke matrice i strukturiranje projektnog prijedloga. Polaznici će biti upoznati s razvojem sustava financijskog upravljanja i kontrole i aktivnostima koje je potrebno provesti kako bi se projekt razvijao. Također, biti će riječi i o tome kako poboljšati financijsko upravljanje i odlučivanje radi ostvarenja ciljeva korisnika proračuna te obavljanja poslova na pravilan, etičan, ekonomičan, učinkovit i djelotvoran način. Predviđen je i dio praktičnog rada i usvajanja praktičnih alata za financijsko planiranje i upravljanje projektima.
Prijaviti se mogu predstavnici javnog i civilnog sektora. Bit će nam drago, potvrdite li svoje sudjelovanje na e-mail info@rerabbz.hr ili broj telefona 043/225-999.
 

+ više

JAVNI POZIV IZ PROGRAMA „STARTCO – REALIZIRAJ VLASTITU POSLOVNU IDEJU“

Vijesti / 06. 10. 2015.

Potpora je to poduzetnicima početnicima radi lakše realizacije njihovih poslovnih ideja i poduzetničkih poduhvata. Sredstva se odobravaju u obliku vaučera koji se mogu koristiti za izradu prve internetske stranice (VAUČER 1), i nabavku IT opreme (VAUČER 2).
Prihvatljivi troškovi su:  Troškovi nastali nakon stjecanja statusa prihvatljivog korisnika potpore; porez na dodanu vrijednost iskazan na računu dobavljača; nabava nove opreme.
Ukupan budžet za dodjelu potpora temeljem ovoga Programa iznosi ukupno 8.000.000,00 HRK. Najviši iznos pojedinačne potpore koja se može dodijeliti korisniku za VAUČER 1 (izrada prve internetske stranice) jest 4.000,00 HRK. Najviši iznos pojedinačne potpore koja se može dodijeliti korisniku za VAUČER 2 (nabavka nove IT opreme) jest 4.000,00 HRK. Korisnik može ostvariti pravo na potporu po oba vaučera u najvišem kumulativnom iznosu od 8.000,00 HRK.
Rok prijave do 31. prosinca 2015. godine, odnosno do iskorištenja sredstava osiguranih u proračunu HAMAG-BICRO-a.

http://www.hamagbicro.hr/startco-realiziraj-vlastitu-poslovnu-ideju/

+ više

NATJEČAJ 6.1. »POTPORA ZA POKRETANJE POSLOVANJA MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA«

Vijesti / 06. 10. 2015.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu podmjere 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“, provedba tipa operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“.
Opći cilj natječaja je dodjela sredstava mladim poljoprivrednicima kako bi lakše pokrenuli svoje poslovanje, a sredstva su osigurana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.
Prihvatljivi prijavitelji su mladi poljoprivrednici koji su u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu stariji od 18, a mlađi od 40 godina, koji podnose poslovni plan za poljoprivredno gospodarstvo ekonomske veličine od 8.000 do 49.999 eura.
Iznos bespovratnih sredstava je 10.000.000 eura, a nadležna tijela su Ministarstvo poljoprivrede RH i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Zahtjevi za potporu mogu se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 5. listopada 2015. do 23. prosinca 2015.
Sve informacije o potrebnoj projektnoj dokumentaciji, naći ćete na internetskoj stranici: 
http://www.apprrr.hr/podmjera-61-potpora-za-pokretanje-poslovanja-mladim-poljoprivrednicima-1630.aspx
 

+ više

ODRŽANA TREĆA RADIONICA DRUGE FAZE JAČANJA KAPACITETA LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Vijesti / 02. 10. 2015.

„Što možemo učiniti“ pokušali su odgovoriti članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije koji su sudjelovali na trećoj radionici održanoj u Bjelovaru u sklopu druge faze projekta „Jačanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje“.
Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije  osnovano je 2010. godine. Od početnih sedamnaest predstavnika institucija javnog, privatnog i civilnog sektora, LPZ BBŽ danas čini dvadeset šest članova. Partnerstva su osnovana i u ostalim hrvatskim županijama s ciljem poticanja zaposlenosti kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa, te podrške lokalnim dionicima u definiranju i provedbi lokalne politike zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala. Koliko se u tome uspjelo, razgovaralo se na radionici u Bjelovaru. Radionicu su vodile Renata Šeperić Petak, diplomirana europeologinja i Ivana Piščević Jurković, magistra politologije.
Krenulo se od pretpostavke da zajedničko djelovanje može znatno pridonijeti i razvoju i zapošljavanju u županijama, a lokalni dionici najbolje prepoznaju, definiraju i rješavaju probleme na lokalnoj razini. No, da bi učinci lokalnih partnerstava za zapošljavanje bili vidljiviji i veći mora postojati zakonski okvir koji jamči uključenost u kreiranje politike, razvoj programa i nadzor provedbe, institucionalna i financijska organizacija, konsenzus dionika i formalizacija LPZ-a – istaknuto je na radionici. Kad se svi ti uvjeti osiguraju mogu se očekivati i konkretniji učinci, jer u ovom trenutku oni se razlikuju od županije do županije.
Članice LPZ-a  BBŽ su, kako se čulo na radionici, u proteklih pet godine provele 30 projekata, 14 je u provedbi, 9 u ocjenjivanju, 2 bez statusa, a ukupna im je vrijednost veća od 23 milijuna kuna. Kroz projekte educirano je oko 250 dugotrajno nezaposlenih osoba, 30 trenera poduzetnika, osnovan je Centar  za tradicionalne obrte, Centar za zapošljavanje osoba s invaliditetom, educirano 100 osoba s invaliditetom, opremljene 4 strukovne učionice, izrađena 4 kurikuluma, održane brojne tiskovne konferencije, tiskane brošure, analize i dr.
Izrada nove Strategije razvoja ljudskih potencijala, za razdoblje od 2015-2020., u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta LPZ-a BBŽ 2“, dat će nove, puno detaljnije smjernice na temelju kojih će Partnerstvo moći kreirati aktivnosti. Potrebe pojedinih skupina, već su sada vidljive, pa kako je naglašeno na radionici, valja planirati edukacije informatike za poljoprivrednike, pisanje poslovnih planova, tečajeve stranih jezika, i još mnogo toga čime će se jačati ljudski resursi Bjelovarsko-bilogorske županije. Posebno će se voditi računa da Strategija razvoja ljudskih potencijala bude integralni dio Županijske razvojne strategije. Između ostalog, na radionici je zaključeno, da će se intenzivno raditi na povećanju broja članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje BBŽ, posebno onih iz realnog sektora.

 


 

+ više

POČELA PROVEDBA PROJEKTA „PROMOCIJOM PODUZETNIŠTVA I OBRTA UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA DO BOLJE POZICIJE

Vijesti / 30. 09. 2015.

„Promocijom poduzetništva i obrta učenika osnovnih škola do bolje pozicije na tržištu rada“  novi je projekt Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije, kojega će razdoblju od pet mjeseci provoditi u partnerstvu s HOK – Obrtničkom komorom Bjelovarsko-bilogorske županije. Ciljevi i aktivnosti predstavljeni su na početnoj konferenciji na kojoj su bili ravnatelji osnovnih škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije u kojima će se provoditi jedna od glavnih aktivnosti. U ime Bjelovarsko-bilogorske županije, sve je pozdravila zamjenica župana  Đurđica Ištef Benšić, podržavši projekt i pohvalivši nastojanja i aktivnosti Agencije, a govorila je io projektima koje u ovom trenutku provodi Županija.
Projekt „Promocijom poduzetništva i obrta učenika osnovnih škola do bolje pozicije na tržištu rada“  je prijavljen na natječaj „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“ objavljenom u sklopu Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ za programsko razdoblje 2007. – 2013. U konkurenciji od 450 prijavljenih projekata, zajedno je s još 82 projekta bit će financiran novcem iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna mu je vrijednost 154.741,39 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 147.004,32 kune.
Ugovor o provedbi s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava potpisan  je krajem srpnja, s organizacijom aktivnosti se počelo, a njih je na početnoj konferenciji predstavila voditeljica projekta Snježana Bogović. U suradnji s partnerom, u pet mjeseci trajanja projekta, Agencija će svim učenicima u završnim razredima 26 osnovnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije prezentirati obrtnička zanimanja. U 11. mjesecu bit će organiziran „Dan karijera“, radionica na kojoj će se učenici susresti s obrtnicima i tako izravno dobiti odgovore na sva svoja pitanja. Radionica će biti održana na prostoru „Bjelovarskog sajma“ u Gudovcu, jer mjesto je to gdje organiziramo gospodarske sajmove prepoznate i na nacionalnoj i međunarodnoj razini i gdje se predstavljaju naši obrtnici.
Kako je istaknuto na početnoj konferenciji, Regionalna razvojna agencija provedbom ovog projekta želi pridonijeti usklađivanju upisnih kvota u srednje škole sa stvarnim potrebama tržišta rada. Utjecat ćemo tako na smanjenje nezaposlenosti, ali i  na razvoj poduzetničke kulture u našem društvu – rečeno je na konferenciji. O ulozi Partnera, kojemu je i inače jedna od zadaća promocija obrtničkih zanimanja, na početnoj su konferenciji govorili predsjednik HOK – Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić i stručna suradnica za obrazovanje Martina  Trupac.

+ više

POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI I UČINKOVITOSTI MSP KROZ INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE

Vijesti / 22. 09. 2015.

Otvoreni Poziv na dostavu projektnih prijava će se provoditi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Prioritet 3 „Poslovna konkurentnost“; Investicijski prioritet 3d „Potpora stvaranju kapaciteta MSP-a za uključivanje u proces rasta na regionalnim, nacionalnim i međunarodnim tržištima i inovacijskim procesima“; Specifični cilj 3d1 „Poboljšan razvoj i rast malih i srednjih poduzetnika na domaćim i stranim tržištima“; Aktivnost 3d1.4. „Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poduzeća putem IKT–a“.
Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem privremenog otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijava do 15. siječnja 2016., u ukupnoj vrijednosti 22.800.000 kuna. Ovim Pozivom nastoji se pomoći pri rješavanju identificiranih slabosti vezanih uz nedostatnu primjenu rješenja informacijske i komunikacijske tehnologije u poslovnim procesima u malim i srednjim poduzećima.
Poziv je namijenjen MSP koja posluju u jedinicama regionalne i lokalne samouprave u područjima s razvojnim posebnostima, s ciljem jačanja njihove tržišne pozicije i povećanja konkurentnosti te ujednačenog razvoja svih područja RH. Područja s razvojnim posebnostima ovim Pozivom definirana su kao područja jedinica lokalne samouprave koje pripadaju brdsko-planinskim područjima sukladno Zakonu o brdsko-planinskim područjima (NN 12/02, 32/02, 117/03, 42/05, 90/05, 80/08, 148/13, 147/14) ili jedinica lokalne samouprave koje se nalaze na otocima i otočnim skupinama sukladno Zakonu o otocima (NN 34/99, 149/99, 32/02, 33/06) ili području jedinica područne (regionalne) samouprave koje prema indeksu razvijenosti spadaju u I. skupinu i/ili jedinica lokalne samouprave koje spadaju u I., II. i III. skupinu sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (NN 158/13).
Najniža vrijednost potpore, odnosno najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 100.000 kuna, dok najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 1.500.000,00 kuna.
Prijave na natječaj primat će se od 21. rujna 2015. do 15. siječnja 2016.
Natječajna dokumentacija nalazi se na internetskoj stranici: 
http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1169

+ više

OTVARA SE DRUGI KRUG JAVNOG POZIVA “REVITALIZACIJA POSLOVNIH PROSTORA”

Vijesti / 18. 09. 2015.

Ministarstvo poduzetništva i obrtništva objavilo je javni poziv iz programa „Poduzetnički impuls“, Program poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu, Prvo programsko područje, Revitalizacija poslovnih prostora.
Opći cilj poziva je jačanje konkurentnosti mikro i malih poduzetnika i poticanje njihovog rasta i razvoja.Specifični cilj je stavljanje u funkciju poslovnih prostora u državnom vlasništvu i vlasništvu jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Prihvatljivi prijavitelji su mikro i mali poduzetnici sukladno Preporuci Europske komisije 2003/361/EC od 6. svibnja 2003. godine.

Prihvatljive projektne aktivnosti su:
Uređenje i opremanje poslovnog prostora u dugoročnom najmu;
Prilagodba, prenamjena i proširenje poslovnog prostora;
Prilagodba poslovnog prostora za osobe s invaliditetom.

Prihvatljivi troškovi su:
Svi troškovi uređenja i opremanja poslovnog prostora;
Svi troškovi prilagodbe, prenamjene i proširenja poslovnog prostora;
Troškovi vezani uz prilagodbu poslovnog prostora za osobe s invaliditetom.

Ukupan budžet potpore koju Ministarstvo poduzetništva i obrta planira iznosi ukupno 4.437.500,00 kuna. Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 20.000,00 kuna, a najviši je 50.000,00 kuna. Za podnositelje prijava koji su mikro i mala poduzeća intenzitet potpore može dosegnuti do 100% od ukupno prihvatljivih troškova iskazanih u tablici proračuna projektnog prijedloga.
Rok za podnošenje prijava počinje teći 28.9.2015. i traje do 19.10.2015. godine.
Projektna dokkumentaciju i sve upute za prijavu nalaze se na internetskoj stranici:
http://www.minpo.hr/default.aspx?id=6266
 

+ više

OTVOREN JAVNI POZIV „ULAGANJE U ZDRAVSTVENU ZAŠTITU NA PRIMARNOJ RAZINI“

Vijesti / 18. 09. 2015.

Ministarstvo zdravlja RH otvorilo je Javni poziv za financiranje u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija na području primarne zdravstvene zaštite.
Poziv ima za cilj povećati dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite na primarnoj razini u depriviranim područjima te na otocima. Podržati će se projekti Domova zdravlja i koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kojima se poboljšavaju uvjeti pružanja usluga te se poboljšava kvaliteta i efikasnost pružanja zdravstvene zaštite smanjenjem upućivanja sa primarne razine.
Prihvatljivi prijavitelji su Domovi zdravlja i Koncesionari obiteljske medicine, ginekologije i pedijatrije na primarnoj razini te dentalne medicine u sljedećim županijama:
1. Bjelovarsko-bilogorska (DZ Bjelovar)
2. Međimurska (DZ Čakovec)
3. Ličko-senjska (DZ Gospić, Otočac, Senj, Korenica, Novalja)
4. Karlovačka (DZ Karlovac, Vojnić, Slunj, Duga Resa, Ozalj, Ogulin)
5. Koprivničko-križevačka (DZ Koprivnica)
6. Krapinsko-zagorska (DZ Krapina)
7. Osječko-baranjska (DZ Osijek, Đakovo, Beli Manastir, Našice, Valpovo, Donji Miholjac)
8. Požeško-slavonska (DZ Požega)
9. Sisačko-moslavačka (DZ Sisak, Kutina, Petrinja)
10. Brodsko-posavska (DZ Sl. Brod, DZ Andrija Štampar Nova Gradiška)
11. Splitsko-dalmatinska (DZ Split)
12. Šibensko-kninska (DZ Šibenik, Knin, Drniš)
13. Varaždinska (DZ Varaždin)
14. Vukovarsko-srijemska (DZ Vinkovci, DZ Vukovar, DZ Županja)
15. Virovitičko-podravska (DZ Virovitica)
te na otocima (bez obzira na indeks razvijenosti županije kojoj pripadaju).
Za financiranje projekata raspoloživi je iznos od 140.600.000,00 kn, a projekti će biti sufinancirani u iznosu od 85% tj. vlastita sredstva korisnika će iznositi 15% investicije.
Poziv će biti trajno otvoren do ugovaranja svih raspoloživih sredstava.
Natječajnu dokumentaciju naći ćete na internetskim stranicama:
http://www.zdravlje.hr/otvoren_javni_poziv_za_dostavu_projektnih_prijedloga_ulaganje_u_zdravstvenu_zastitu_na_primarnoj_razini

+ više

POZIVAMO VAS NA EDUKATIVNE RADIONICE

Vijesti / 18. 09. 2015.

Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije počinje provedbu Potpograma „Jačanje kapaciteta ljudskih potencijala na lokalnoj i regionalnoj razini“ u 2015. godini. Do kraja studenoga bit će održano ukupno 32 jednodnevne radionice i 2 četverodnevne. Namijenjene su predstavnicima javnog i civilnog sektora, a bit će organizirane u svim gradovima Bjelovarsko-bilogorske županije.
S obzirom da se u provedbu krenulo i s Operativnim planom „Konkurentnost i Kohezija“ i Operativnim planom „Učinkoviti ljudski kapaciteti“, sve je veća potreba za ljudima koji imaju znanja o pisanju i provedbi projekta. Organizacijom edukativnih radionica na području cijele Županije i većeg broja radionica,  nastojali smo omogućiti uključivanje što više polaznika.   Vjerujem da ćete biti zainteresirani za neku od ponuđenih tema te se odazvati našemu pozivu u nekom od ponuđenih termina i gradova.
Sljedeći tjedan započinjemo s radionicom na temu „Strateškog planiranja kao osnove za pripremu projekata“. Na radionici će biti riječi o planovima i vrstama planiranja, strateškom planiranju kao sredstvu upravljanja, procesima  stvaranja i provedbe strategije, tehnikama i analizama vanjskog i unutarnjeg okruženja koje se koriste u procesu strateškog planiranja, važnosti planiranja na lokalnoj razini, koracima u izradi strateškog dokumenta razvoja i procesu strateškog planiranja, postavljanju strateških ciljeva i prioriteta, akcijskom planu, povezivanju strateškog programa s planiranjem proračuna, te povezanosti između strateških i proračunskih dokumenata. 


Radionice će bit održane:
21. rujna (ponedjeljak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati
Ul. Petra Preradovića 4/1 u Bjelovaru;
22. rujna (utorak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
Trg kralja Tomislava 13 u Daruvaru;
23. rujna (srijeda) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
Trg bana Jelačića 1 u Grubišnom Polju;
24. rujna (četvrtak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
V. Nazora 22 u Garešnici;
25. rujna (petak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
Trg čazmanskog kaptola 13 u Čazmi.

U prilogu Vam donosimo raspored svih radionica po temama i gradovima.

+ više

SUDJELUJTE U EDUKATIVNIM RADIONICAMA U SVIH PET GRADOVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Vijesti / 18. 09. 2015.

Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije počinje provedbu Potpograma „Jačanje kapaciteta ljudskih potencijala na lokalnoj i regionalnoj razini“ u 2015. godini. Do kraja studenoga bit će održano ukupno 32 jednodnevne radionice i 2 četverodnevne. Namijenjene su predstavnicima javnog i civilnog sektora, a bit će organizirane u svim gradovima Bjelovarsko-bilogorske županije.
S obzirom da se u provedbu krenulo i s Operativnim planom „Konkurentnost i Kohezija“ i Operativnim planom „Učinkoviti ljudski kapaciteti“, sve je veća potreba za ljudima koji imaju znanja o pisanju i provedbi projekta. Organizacijom edukativnih radionica na području cijele Županije i većeg broja radionica,  nastojali smo omogućiti uključivanje što više polaznika.   Vjerujem da ćete biti zainteresirani za neku od ponuđenih tema te se odazvati našemu pozivu u nekom od ponuđenih termina i gradova.
Sljedeći tjedan započinjemo s radionicom na temu „Strateškog planiranja kao osnove za pripremu projekata“. Na radionici će biti riječi o planovima i vrstama planiranja, strateškom planiranju kao sredstvu upravljanja, procesima  stvaranja i provedbe strategije, tehnikama i analizama vanjskog i unutarnjeg okruženja koje se koriste u procesu strateškog planiranja, važnosti planiranja na lokalnoj razini, koracima u izradi strateškog dokumenta razvoja i procesu strateškog planiranja, postavljanju strateških ciljeva i prioriteta, akcijskom planu, povezivanju strateškog programa s planiranjem proračuna, te povezanosti između strateških i proračunskih dokumenata. 


Radionice će bit održane:
21. rujna (ponedjeljak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati
Ul. Petra Preradovića 4/1 u Bjelovaru;
22. rujna (utorak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
Trg kralja Tomislava 13 u Daruvaru;
23. rujna (srijeda) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
Trg bana Jelačića 1 u Grubišnom Polju;
24. rujna (četvrtak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
V. Nazora 22 u Garešnici;
25. rujna (petak) 2015. godine,
od 9 do 16 sati,
Trg čazmanskog kaptola 13 u Čazmi.

U prilogu Vam donosimo raspored svih radionica po temama i gradovima.

+ više

NATJEČAJ ZA DODJELU SREDSTAVA ZA PROJEKTNE AKTIVNOSTI HRVATSKIM KLASTERIMA KONKURENTNOS

Vijesti / 01. 09. 2015.

Natječaj je objavljen s ciljem jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz razvoj klastera konkurentnosti.
Odobrenim sredstvima financirat će se troškovi provedbe projektnih aktivnosti razvoja Hrvatskih klastera konkurentnosti, čime se omogućava podizanje sektorske i regionalne konkurentnosti, internacionalizacija sektora i stvaranje nove dodane vrijednosti, te međusektorsko povezivanje, promocija odabranih sektora i njihovo brendiranje.
Za natječaj je osigurano 5 milijuna kuna, a sredstva će se dodijeliti izabranim prijaviteljima koji ispunjavaju uvjete iz natječaja. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom klasteru je 100.000 kuna, a najveći iznos 700.000 kuna.
Rok za podnošenje prijava je najkasnije do 30. rujna 2015. godine.
http://www.mingo.hr/page/natjecaj-za-dodjelu-financijskih-sredstava-za-projektne-aktivnosti-hrvatskim-klasterima-konkurentnosti-za-2015-godinu
 

+ više

FOND ZA RAZVOJ TURIZMA - NATJEČAJ ZA DODJELU SREDSTAVA ZA RAZVOJ TURISTIČKE INFRASTRUKTURE

Vijesti / 01. 09. 2015.

Javni poziv objavljen je temeljem Programa razvoja turističke infrastrukture u 2015. godini, a cilj mu je potaknuti konkurentnost hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Novim ulaganjima želi se unaprijediti turistička kvaliteta i sadržaj turističkih proizvoda, razviti turistička infrastruktura i očuvati turistička resursna osnova, primjerenije valorizirati resurse, stvoriti nove atrakcijske osnove, generirati nove motive dolaska, postići ravnomjernu prostornu distribuciju potražnje, potaknuti rast turističke potrošnje, povećati zadovoljstvo gostiju, inovativno interpretirati prirodne i kulturne materijalne i nematerijalne baštine, te upravljati povećanjem broja posjetitelja.
Predmet financiranja su:
• Plaže
• Centri za posjetitelje/interpretacijski centri
• Javna cikloturistička infrastruktura
• Objekti turističke infrastrukture kojima upravljaju javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima
• Projekti javne turističke infrastrukture sufinancirani sredstvima iz Fonda za razvoj turizma kroz programe Ministarstva turizma u 2013. i 2014. godine – nastavak

Predlagatelji projekata mogu biti subjekti javnog sektora:
• jedinice područne (regionalne) samouprave – županije
• jedinice lokalne samouprave - gradovi, općine
• javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima prirode.


Ministarstvo turizma RH sufinancira do 80% opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog programa  ili projekta. Minimalni iznos odobrenih sredstava je 100.000,00 kn, a maksimalni iznos po pojedinom projektu je 2.000.000,00 kn. 
Javni poziv je otvoren do 21. rujna 2015. godine.
Pojedinosti o prihvatljivim aktivnostima i potrebnoj dokumentaciji naći ćete na internetskoj stranici: 
http://www.mint.hr/default.aspx?id=370

+ više

BJELOVARSKO-BILOGORSKA, JEDINA ŽUPANIJA KOJOJ SU ODOBRENA SREDSTVA ZA JAČANJE SOCIJALNOG DIJALOGA

Vijesti / 28. 07. 2015.

Ugovor o provedbi projekta„Jačanje kapaciteta gospodarsko-socjialnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimirske županije“ potpisan je na svečanosti u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava RH U  Zagrebu. Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i još sedamnaestorici nositelja projekata koji će biti financirani kroz javni poziv „Jačanje socijalnog dijaloga – faza 2“ uručili su ministar rada i mirovinskog sustav prof. dr. sc. Mirando Mrsić i ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah. Projekti su sufinancirani sredstvima Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. kojem je strateški cilj unaprjeđenje učinkovitosti radne snage, razvoj ljudskog kapitala i jačanje socijalne uključenosti u Republici Hrvatskoj. Javnim pozivom „Jačanje socijalnog dijaloga – faza 2“ korisnicima ukupno je dodijeljeno 17.641.262,24 kuna bespovratnih sredstava, a cilj je poboljšanje je kvalitete socijalnog dijaloga u Hrvatskoj te razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta svih razina organizacija socijalnih partnera.
Projekt Bjelovarsko-bilogorske županije „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“ na svečanosti je istaknut kao primjer poticanja socijalnog dijaloga na regionalnoj razini, jedini takav financiran kroz ovaj javni poziv.
U sljedećih godinu Bjelovarsko-bilogorska županija projekt će provoditi u partnerstvu s Međimurskom županijskom. Predviđene su aktivnosti kojima će biti ojačani kapaciteti članova Gospodarsko-socijalnog vijeća. Uz istraživanje o tripartititnom dijalogu i analize stanja u obje županije, bit će napisani trogodišnji strateški okviri rada i jednogodišnji planovi za gospodarsko-socijalna vijeća. Svim predviđenim aktivnostima  povećat će se učinkovitost i održivost dijaloga između socijalnih partnera – sindikata, poslodavaca i regionalne vlasti, poboljšat će se organizacijske sposobnosti s naglaskom na pozitivan doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima socijalnog dijaloga. Novcem iz projekta, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bit će ustrojeno tajništvo Gospodarsko-socijanog vijeća s novozaposlenom osobom na pola radnog vremena. Za ciljanu skupinu bit će organizirane dvije radionice, dva okrugla stola, predstavljanje irskog modela tripartitnog dijaloga i razmjena iskustva s članovima brodsko-posavskog gospodarsko-socijalnog vijeća.
Projekt „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“ za natječaj je pisala i pripremila Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o.

+ više

NOVIM PROJEKTOM REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA PROMIČE OBRTNIČKA ZANIMANJA

Vijesti / 28. 07. 2015.

Regionalnoj razvojnoj agenciji Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o, odobrena su bespovratna sredstva za provedbu projekta „Promocijom poduzetništva i obrta učenika osnovnih škola do bolje pozicije na tržištu rada“. Ugovor o dodjeli je potpisan s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, a partner u projektu je Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička komora Bjelovarsko – bilogorske županije.
U suradnji s partnerom, u pet mjeseci trajanja projekta, Agencija će svim učenicima u završnim razredima 26 osnovnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije prezentirati obrtnička zanimanja koja su deficitarna. Svrha je projekta ukazati na neusklađenost upisnih kvota sa stvarnim potrebama tržišta rada te ukazati na mogućnosti zapošljavanja temeljem odabira deficitarnih obrtničkih zanimanja. Predviđen je i nastup na jednom gospodarskom sajmu, gdje će za sve zainteresirane učenike (ciljana skupina 500 učenika) biti organizirana proaktivna radionica na temu: „Pravilan odabir zanimanja kao prilika za zapošljavanje“.  Ukupna vrijednost projekta je 154.741,39 kune, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 147.004,32 kune.
Projekt „Promocijom poduzetništva i obrta učenika osnovnih škola do bolje pozicije na tržištu rada“ predstavljen je na svečanosti potpisivanja ugovora o provedbi u Zagrebu, zajedno s ostalim odabranim projektima.  Od 450 pristiglih na otvoreni poziv, odabrana su 83 projekta koji će biti financirani sa 17.910.643,15 kuna. Sredstva se predviđena Europskim socijalnim fondom koji je temeljni strukturni instrument Europske unije kojim se državama članicama pruža potpora za ulaganje u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.“. Osnovni je cilj natječaja podizanje razine kvalitete stručnog obrazovanja i usavršavanja, usvajanje poduzetničkih kompetencija, poticanje poduzetničke kulture u društvu te razvoj pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju u poduzetništvu radi rasta i razvoja poduzetništva te povećanja stope samozapošljavanja i zapošljavanja.

+ više

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA POMOĆNIKE U NASTAVI

Vijesti / 14. 07. 2015.

Javni poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH  u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ , a 85% namjenskih sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda. Preostalih 15% bit će nacionalna sredstva Republike Hrvatske. Ukupni iznos sredstva predviđenih ovim Javnim pozivom je 55 milijuna kuna.
Opći cilj ovog poziva na dostavu projektnih prijedloga je povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno obrazovnim ustanovama.
Specifični cilj je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno obrazovnim ustanovama kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje kroz aktivnosti vezane uz angažiranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju.
Prijaviti se mogu jedinice lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave.
Javni poziv je otvoren od 13. srpnja 2015. do 14. kolovoza 2015. godine.
Detaljne informacije nalaze se na internetskoj stranici :
http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1164

 

+ više

DO 31. SRPNJA PRODULJEN ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA PODMJERU 6.3.

Vijesti / 10. 07. 2015.

Natječaj je objavljen 12. svibnja sklopu Programa ruralnog razvoja prema Pravilniku o provedbi mjere 06 „ Razvoj poljoprivrednih gospodarstava“ Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu Podmjere 6.3. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«, provedba tipa operacije 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«.
Prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji udovoljavaju uvjetima i kriterijima propisanim Pravilnikom i tekstom natječaja. Visina potpore po korisniku iznosi 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.
Zahtjev za potporu se podnosi putem AGRONET aplikacije, kojoj korisnik može pristupiti nakon upisa u Evidenciju korisnika. Nakon podnesenog (potvrđenog) zahtjeva u AGRONET-u, potrebno je ispisati, potpisati i pečatiti Potvrdu o podnošenju zahtjeva za potporu te je dostaviti (osobno ili preporučenom pošiljkom) na adresu regionalnog ureda APPRRR prema lokaciji ulaganja.
Novi rok za podnošenje zahtjeva je 31.
srpanj 2015. godine.
Detaljne informacije i svu potrebnu prijavnu dokumentaciju naći ćete na internetskoj stranici:
http://www.apprrr.hr/podmjera-63-potpora-razvoju-malih-poljoprivrednih-gospodarstava-1418.aspx

+ više

“REGIONALNI DANI EU FONDOVA” U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Vijesti / 10. 07. 2015.

„Zajedno do fondova EU“ naziv je stručnog predavanja održanog u Bjelovaru u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije i HGK - Županijske komore Bjelovar.

Predavanje je održano u okviru „Regionalnih dana EU fondova“ kojim Ministarstvo regionalnog razvoja i Eu fondova predstavljanje mogućnosti financiranja za razdoblje 2014.—2020. u okviru operativnih programa Konkurentnost i kohezija i Učinkoviti ljudski potencijali. O ova dva operativna programa govorili su stručnjaci iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i  Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH

Predavanje se održavaju u svim županijama, a namijenjena su trgovačkim društvima, jedinicama lokalne i područne samouprave, regionalnim razvojnim agencijama, organizacijama civilnog društva, znanstvenome sektoru, obrtima, javnim ustanovama za obrazovanje, zapošljavanje, te socijalnim partnerima i svim ostalim zainteresiranim.

+ više

OSIGURANA NOVA SREDSTVA ZA RAZVOJ ENERGETSKE UČINKOVITOSTI NEPROFITNIH ORGANIZACIJA

Vijesti / 10. 07. 2015.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu razvoja energetskog sustava kroz povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije. Namijenjen je neprofitnim organizacijama upisanim u registar  RH. Najveći iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti je 200.000,00 kuna, a neto prihvatljivih troškova može biti najviše do 70 %.  Sredstva su osigurana u proračunu Ministarstva gospodarstva, a za ovaj Javni poziv iznose 3 milijuna kuna.
Javni poziv objavljen je objavom na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i traje do iskorištenja sredstava.
Ciljevi ovog Javnog poziva su
- Ojačati energetsku učinkovitost neprofitnih organizacija, uz osiguranje zadovoljenja energetskih potreba i ostvaren ušteda u proračunu za rashode  za energiju
- Izgradnja kapaciteta za kontinuirano i i samoodrživo gospodarenje energijom
- Poboljšanje energetske učinkovitosti javne rasvjete
- Uvođenje programskog alata za praćenje i analizu potrošnje energije
- Povećanje proizvodnje električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe.
Osnovne projektne aktivnosti su:
1. UIaganje u razvoj, nabavu novih tehnologije i nove tehnološke opreme kojima se osigurava ušteda energenata iz obnovljivih izvora energije, kao i zamjena fosilnih energenata energentima iz obnovljivih izvora energije,
2. Izgradnja kapaciteta za kontinuirano i samoodrživo gospodarenje energijom,
3. Priprema i izrada projektne dokumentacije za obnovu objekata u kojima će se provesti energetska obnova,
4. Uvođenje programskog rješenja i alata za praćenje i analizu potrošnje energije
5. Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete.

Ovaj Javni poziv i obrazac prijave naći ćete na internetskim stranicama:
http://www.mingo.hr/page/javni-poziv-za-poticanje-povecanja-energetske-ucinkovitosti-i-koristenja-obnovljivih-izvora-energije-kroz-donacije-neprofitnim-organizacijama-1

+ više

OSIGURANA NOVA SREDSTVA ZA POTICANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U GRADOVIMA, OPĆINAMA I ŽUPANIJAMA

Vijesti / 10. 07. 2015.

Prioritet ovog Javnog poziva kojega je objavilo Ministarstvo gospodarstvo da se kroz pomoć proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave potakne korištenje i razvoj energetske učinkovitosti i upotreba obnovljivih izvora energije. Ciljevi ovoga Javnog poziva su:
- Ojačati energetsku učinkovitost na  područjima jedinica lokalne samouprave, uz osiguranje zadovoljenja energetskih potreba i ostvarenja ušteda  u proračunu za rashode za energiju,
- Izgradnja kapaciteta za kontinuirano i samoodrživo gospodarenje energijom,
- Poboljšanje energetske učinkovitosti javne rasvjete,
- Uvođenje programskog alata za praćenje i analizu potrošnje energije,
- Povećanje proizvodnje električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe.
Javni poziv namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Najveći iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti je 200.000,00 kuna, a neto prihvatljivih troškova može biti najviše do 70 %. Sredstva su osigurana u proračunu Ministarstva gospodarstva, a za ovaj Javni poziv iznose 10 milijuna kuna.
Javni poziv objavljen je objavom na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i traje do iskorištenja sredstava.
Osnovne projektne aktivnosti su:
1.Ulaganje u razvoj, nabavu novih tehnologija i nove tehnološke opreme kojima se
osigurava ušteda energenata iz obnovljivih izvora energije, kao i zamjena fosilnih energenata energentima iz obnovljivih izvora energije (oprema),
2. Izgradnja kapaciteta za kontinuirano i samoodrživo gospodarenje energijom,
3. Priprema i izrada projektne dokumentacije za objekte u kojima će se provesti energetska obnova,
4. Uvođenje programskog rješenja i alata za praćenje i analizu potrošnje energije,
5. Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete.

Ovaj Javni poziv i obrazac prijave naći ćete na internetskim stranicama:
http://www.mingo.hr/page/javni-poziv-za-poticanje-povecanja-energetske-ucinkovitosti-i-koristenja-obnovljivih-izvora-energije-kroz-pomoc-proracunima-jlp-r-s

+ više

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA ZA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA PODRŠKU RAZVOJU CENTARA KOMPETENCIJE

Vijesti / 10. 07. 2015.

Objavilo ga je Ministarstvo gospodarstva s ciljem formiranja Liste prijavitelja koji se imaju pravo javiti na Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku razvoju Centara kompetencija na temelju ispunjavanja kriterija u okviru Poziva. Lista prijavitelja se formira sa svrhom stvaranje zalihe istraživačko-razvojnih projekata kako bi se opravdalo dobivanje globalnog granta u okviru budućeg natječaja Ministarstva gospodarstva.
Prihvatljive projektne ideje definirane su sljedećim kriterijima:
Kriterij 1. Značaj rezultata istraživačko-razvojnih aktivnosti za nacionalno/globalno gospodarstvo
Kriterij 2. Doprinos povećanju konkurentnosti određenog S3 prioritetnog tematskog područja.
Kriterij 3. Učinkovita suradnja s partnerima (prihvatljivi prijavitelji su poduzetnici koji projektne ideje mogu prijaviti samostalno ili s partnerima iz poslovnog i/ili znanstveno-istraživačkog sektora)
Minimalna vrijednost zalihe istraživačko-razvojnih projekata mora iznositi 1.000.000 kuna. Procijenjena ukupna vrijednost projekta smije iznositi do maksimalno 200.000 eura uz mogućnost sufinanciranja iz Europskih strukturnih fondova 85%.
Prihvatljivi troškovi prilikom dodjele potpora za projekte istraživanja i razvoja su sljedeći:
• troškovi osoblja: istraživača, tehničara i ostalog pomoćnog osoblja zaposlenog na istraživačkom projektu;
• troškovi instrumenata i opreme, u opsegu i u razdoblju u kojem se upotrebljavaju za projekt.
• troškovi zgrada i zemljišta (do 10%), u mjeri i za razdoblje u kojem se upotrebljavaju za projekt.
• troškovi istraživanja koje se provodi na temelju ugovora, znanja i patenata koji se pribavljaju ili licencijom ustupaju od drugih strana po tržišnim uvjetima te troškovi savjetodavnih i sličnih usluga koje se upotrebljavaju isključivo za projekt;
• dodatni režijski troškovi i ostali izdaci poslovanja, uključujući troškove materijala, potrošne robe i sličnih proizvoda, nastali izravno kao posljedica projekta;
• troškovi studije izvodljivosti.
Centri kompetencija (CEKOM-i) su individualni (umreženi) subjekti vođeni potrebama industrije, osmišljeni u svrhu pružanja podrške podizanju kapaciteta poslovnog sektora (uglavnom malih i srednjih poduzeća kojima nedostaju vlastiti kapaciteti za istraživanje i razvoj), kako bi provodili projekte istraživanja i razvoja (osobito one usmjerene na razvoj i primijenjena istraživanja i komercijalizaciju rezultata) u skladu s tematskim područjima navedenima u Strategiji pametne specijalizacije Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: S3). Njihov glavni cilj je povećati konkurentnost poslovnog sektora kroz ulaganja u istraživanje i razvoj i povećanje ulaganja poslovnog sektora u istraživanje i razvoj.
CEKOM može biti konzorcij između poduzetnika i jedne ili više organizacije za istraživanje i širenje znanja uspostavljen u cilju učinkovite suradnje na projektima istraživanja i razvoja; inovacijski klaster, čiji su članovi uključeni u aktivnosti istraživanja i razvoja ili pravni subjekt koji upravlja istraživačkom infrastrukturom koja obavlja ekonomske djelatnosti.
Prijave se zaprimaju isključivo od 01.09.2015. godine, a javni poziv otvoren je do 30.09.2015. godine
Detaljne podatke o svemu naći ćete na internetskim stranicama:
http://www.mingo.hr/page/javni-poziv-za-iskaz-interesa-za-ispunjavanje-kriterija-za-prijavu-na-ograniceni-poziv-na-dostavu-projektnih-prijedloga-za-dodjelu-bespovratnih-sredst

+ više

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU PROMIDŽBE PODUZETNIŠTVA I OBRTA

Vijesti / 08. 07. 2015.

Predmet poziva je dodjela pokroviteljstva/sufinanciranja za organizaciju manifestacija/znanstveno – stručnih skupova te ostalih aktivnosti promidžbe poduzetništva i obrta u 2015. godini.
Prihvatljivi prijavitelji su organizatori gospodarskih događanja i manifestacija, sajmova i drugih oblika promidžbe malog i srednjeg poduzetništva i obrta, organizatori događaja s ciljem promidžbe mikro, malog i srednjeg poduzetništva organizatori gospodarskih i izložbi inovatora te sličnih oblika promocije, znanstveno – stručnih skupova, te lokalno – tradicijskih manifestacija, a sve vezano uz promidžbu poduzetništva, zadrugarstva i obrta, kao i promidžbu tradicijskih obrta i lokalnih proizvoda, sa sjedištem u Republici Hrvatskoj i to:
• Obrazovne, znanstveno istraživačke ustanove te stručna udruženja, savezi zadruga, savezi udruga, HGK i HOK, Područne Komore i udruženja obrtnika (za znanstveno – stručne skupove),
• Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, razvojne agencije, udruge, zadruge, zadružni savezi, savezi udruga, HGK, HOK, Područne Komore i udruženja obrtnika,
• Turističke zajednice gradova, općina i županija (za gospodarske manifestacije; izložbe, sajmove),
Subjekti malog gospodarstva, obrazovne, znanstveno istraživačke ustanove te stručna udruženja, savezi zadruga, savezi udruga, HGK i HOK, Područne Komore i udruženja obrtnika (za nacionalni projekt promidžbe poduzetništva.
Poziv je otvoren danom objave na mrežnim stranicama Ministarstva (http://www.minpo.hr) i traje do 18. srpnja 2015. godine.
Prihvatljivi troškovi za aktivnosti organiziranja znanstveno – stručnih skupova i gospodarskih manifestacija u prihvatljive troškove se ubrajaju troškovi najma, zakupa, uređenja i opremanja izložbenog prostora, troškovi izravnog nacionalnog TV prijenosa, izrade kataloga i prospekata, brošura, knjiga, organiziranja seminara i drugi zavisni troškovi manifestacije/znanstveno – stručnog skupa i dr..
Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 600.000 kn. Stopa sufinanciranja je do 25 % od ukupno prihvatljivih troškova, a iznosi sufinanciranja su navedeni u nastavku.
Za znanstveno – stručne skupove:
- do 50.000,00 kuna za znanstveno – stručni skup međunarodnog karaktera,
- do 30.000,00 kuna za znanstveno – stručni skup državnog karaktera,
- do 20.000,00 kuna za znanstveno – stručni skup regionalnog karaktera,
- do 10.000,00 kuna za znanstveno – stručni skup gradskog/lokalnog karaktera.
Za gospodarske manifestacije:
- do 140.000,00 kuna za gospodarsku manifestaciju međunarodnog karaktera,
- do 120.000,00 kuna za gospodarsku manifestaciju državnog karaktera,
- do 50.000,00 kuna za gospodarsku manifestaciju regionalnog karaktera,
- do 20.000,00 kuna za gospodarsku manifestaciju gradskog/lokalnog karaktera.

Više o svemu na internernetskim stranicama:
http://www.minpo.hr/default.aspx?id=6250

+ više

OD 20. SRPNJA KREĆU PRIJAVE PROJEKATA ZA „JAČANJE KONKURENTNOSTI USLUŽNIH DJELATNOSTI“

Vijesti / 07. 07. 2015.

Iz programa Program poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu, ponovno je objavljen  javni poziv iz prvog programskog područja „Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti“

Prijave se zaprimaju isključivo od 20.07.2015. do 03.08.2015. godine. Prioritet ovog Javnog poziva je jačanje konkurentnosti mikro gospodarskih subjekta i poticanje njihovog rasta kroz ciljanu potporu razvojnim ulaganjima.
Ciljevi su:
• Povećanje učinkovitosti poslovanja mikro gospodarskih subjekata
• Jačanje tehnološke baze mikro gospodarskih subjekata
• Poboljšanje pružanja usluga kroz modernizaciju poslovnog procesa
• Poticanje razvoja mikro gospodarskih subjekta i njihov rast u male gospodarske subjekte
• Poticanje poduzetništva ciljnih skupina – žena poduzetnica, poduzetnika početnika, romske nacionalne manjine, osoba s invaliditetom te poduzetnika u potpomognutim područjima
• Otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje postojećih.
Davatelj potpore je HAMAG-BICRO. Koji je u svom proračunu za ovu aktivnost ima planirano ukupno 5.000.000,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora. Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 30.000,00 kuna, a najviši iznos je 200.000,00 kuna. Za obrtnike koji obavljaju samostalnu djelatnost i dohodak utvrđuju temeljem paušalnog dohotka te za profesionalne djelatnosti fizičkih osoba koje su po osnovi obvezno osigurane, najviši iznos potpore koji se može dodijeliti je 50.000,00 kuna.

Prijavu mogu podnijeti mikro poduzetnici.
Osnovne projektne aktivnosti koje su prihvatljive odnose se na
1. Ulaganje u dugotrajnu imovinu koja služi unaprjeđenju obavljanja djelatnosti
2. Uvođenje sustava za unaprjeđenje poslovanja i modernizaciju procesa
3. Razvojno istraživanje za stvaranje novog proizvoda, poslovnog modela, usluge i/ili procesa (uključuje i trošak osoblja zaposlenog na aktivnostima razvoja)
Intenzitet potpore označava udio sredstava s kojim davatelj potpore HAMAG-BICRO sudjeluje u financiranju projektnog prijedloga i može dosegnuti do maksimalno 75% ukupno prihvatljivih troškova iskazanih u tablici proračuna projektnog prijedloga.

Detaljne upute naći ćete na internetskim stranicama:
http://www.minpo.hr/default.aspx?id=3121

+ više

OD 20. SRPNJA KREĆU PRIJAVE PROJEKATA ZA „JAČANJE KONKURENTNOSTI PRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE

Vijesti / 07. 07. 2015.

Iz programa Program poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu, ponovno je objavljen  javni poziv iz prvog programskog područja „Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije“

Prijave se zaprimaju isključivo od 20.07.2015. do 03.08.2015. godine Prioritet ovog Javnog poziva je putem ciljane potpore za razvojna ulaganja povećati zaposlenost, te jačati konkurentnost, poticati rast i razvoj mikro i malih gospodarskih subjekata, koji svojim poslovanjem ostvaruju tržišnu uspješnost. Ciljevi su:
• Povećanje učinkovitosti poslovanja i konkurentnosti mikro i malih gospodarskih subjekata
• Unaprjeđenje učinkovitosti proizvodnje i proizvodnih procesa putem jačanja i modernizacije tehnološke baze mikro i malih gospodarskih subjekata
• Jačanje pozicije mikro i malih gospodarskih subjekata na tržištu i omogućavanje širenja proizvodnje i proizvodnog asortimana
• Poticanje poduzetništva ciljnih skupina – žena poduzetnica, poduzetnika početnika, romske nacionalne manjine, osoba s invaliditetom te poduzetnika u potpomognutim područjima
• Otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje postojećih.
Davatelj potpore je HAMAG-BICRO. Koji je u svom proračunu za ovu aktivnost ima planirano ukupno 8.375.000 kuna za dodjelu bespovratnih potpora.Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 50.000,00 kuna, a najviši iznos je 400.000,00kuna.
Prijavu mogu podnijeti mikro i mala poduzeća.
Osnovne projektne aktivnosti koje su prihvatljive odnose se na
1. Ulaganje u razvoj i nabavu novih tehnologija (uključujući transfer tehnologije) koje dovode do razvoja novog ili unaprjeđenja postojećeg proizvoda, unaprjeđenja proizvodnje i stvaranje nove vrijednosti
2. Ulaganje u povećanje postojećih proizvodnih kapaciteta
3. Ulaganje u ekološki prihvatljiviju i energetski učinkovitiju proizvodnju
4. Uvođenje sustava za unaprjeđenje poslovanja i modernizaciju procesa
Za Podnositelje prijava koji su mikro poduzeća intenzitet potpore može dosegnuti do maksimalno 75% od ukupno prihvatljivih troškova iskazanih u tablici proračuna projektnog prijedloga.
Za Podnositelje prijava koji su mala poduzeća intenzitet potpore može dosegnuti do maksimalno 50% od ukupno prihvatljivih troškova iskazanih u tablici proračuna projektnog prijedloga.

Detaljne upute naći ćete na internetskim stranicama:
http://www.minpo.hr/default.aspx?id=3122


 

+ više

“ZAJEDNO DO EU FONDOVA” PREDSTAVLJANJA OPERATIVNOG PROGRAMA

Vijesti / 06. 07. 2015.

HGK-ŽK Bjelovar u suradnji Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Regionalnom Razvojnom agencijom Bjelovarsko-bilogorske županije organizira stručno predavanje  „Zajedno do fondova EU“  koje se održava u okviru „Regionalnih dana EU fondova“. Predavanje će biti

9. srpnja (četvrtak) 2015. godine, 

u 10 sati u velikoj dvorani HGK - ŽK Bjelovar,

P. Preradovića 4/I u Bjelovaru.

Predstavljanje mogućnosti financiranja za razdoblje 2014.—2020. u okviru operativnih programa Konkurentnost i kohezija i Učinkoviti ljudski potencijali, održat će stručnjaci iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i  Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Predavanje je namijenjeno trgovačkim društvima, jedinicama lokalne i područne samouprave, regionalnim razvojnim agencijama, organizacijama civilnog društva, znanstvenome sektoru, obrtima, javnim organizacijama, civilnome društvu, institucijama i organizacijama iz područja obrazovanja, zapošljavanja, socijalnim partnerima i svim ostalim zainteresiranim.

Molimo Vas da svoje sudjelovanje potvrdite putem online prijave ili na e-mail hgkbj@hgk.hr, fax: 043/241-908 te tel: 043/274-060, najkasnije do 07. srpnja 2015. godine.

+ više

JAVNI POZIV ZA ENERGETSKU OBNOVU OBJEKATA JAVNIH USTANOVA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE

Vijesti / 26. 06. 2015.

U  sklopu Operativnog program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ otvoreni je poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.
U skladu s Dugoročnom strategijom za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske i Trećim Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, ovim Pozivom želi se doprinijeti obnovi u smislu energetske učinkovitosti odnosno smanjenju potrošnje energije zgrada javnog sektora kao i povećanju korištenja obnovljivih izvora energije za istu namjenu.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti 50.000.000,00 kuna.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektnom prijedlogu iznosi 30.000,00 kuna, a najviši iznos bespovratnih sredstava iznosi 5.000.000,00 kuna.
Prijavitelji mogu biti javna visoka učilišta, jedinice lokalne samouprave, jedinice regionalne (područne) samouprave, škole i vrtići.
Javi poziv je otvoren od 19.6.2015. do 31.12.2020. godine.
http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1157
 

+ više

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA ZA ULAGANJA U RAZVOJ NOVIH I INOVATIVNIH TURISTIČKIH PROIZVODA

Vijesti / 15. 06. 2015.

Ministarstvo turizma I Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je javni poziv za otvoreni iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganja u razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda i/ili poboljšanje postojećih, koji doprinose razvoju turističkih destinacija.
Cilj javnog poziva je identifikacija interesa i potreba malih i srednjih poduzetnika za ulaganjem u projekte razvoja kampova i marina s dodatnim sadržajima te tematskih parkovima. Javnim pozivom se kroz iskaz interesa nositelja navedenih turističkih projekata formira baza (projekata) i identificira njihov stupanj spremnosti za provedbu i/ili apliciranje za sredstva Strukturnih fondova.
Prihvatljive aktivnosti obuhvaćene ovim natječajem jesu:
1. Projekti kampova 4 i 5 zvjezdica s obveznim dodatnim sadržajima
2. Projekti marina 4 i 5 sidara s obveznim dodatnim sadržajima
3. Projekti tematskih parkova
Prihvatljivi prijavitelji projekta su mikro, mala ili srednja poduzeća sukladno definiciji malih i srednjih poduzeća na način utvrđen u Prilogu I. Definicija malih i srednjih poduzeća Uredbe Komisije (EU) 651/2014
Rok za predaju prijava je 30. lipnja 2015. godine.
http://www.mint.hr/default.aspx?id=370

+ više

JAVNI NATJEČAJ PO OPERATIVNOM PROGRAMU REGIONALNIH POTPORA KAPITALNIH ULAGANJA RADI ZADRŽAVANJA I PO

Vijesti / 05. 06. 2015.

Natječaj je objavilo Ministarstvo gospodarstva RH. A korisnici državne potpore po ovom programu mogu biti mali, srednji i veliki poduzetnici koji kumulativno zadovoljavaju uvjete navedene u Javnom natječaju.

Potpora se može dodijeliti za ulaganja u dugotrajnu imovinu (materijalnu i nematerijalnu), uz minimalno zadržavanje istog broja radnika ili povećanje broja radnika, u obliku početnih ulaganja u cilju :
a) osnivanja nove poslovne jedinice,
b) širenje kapaciteta postojeće poslovne jedinice,
c) diversifikacija proizvodnje poslovne jedinice na proizvode koje dotična poslovna jedinica prethodno nije proizvodila,
d) temeljite promjene sveukupnog proizvodnog procesa postojeće poslovne jedinice,
e) stjecanje imovine koja pripada poslovnoj jedinici koja se ugasila, a kupio ju je ulagač koji nije povezan s prodavateljem, isključujući jednostavno stjecanje udjela u poduzetniku.P

rihvatljiva ulaganja materijalna ulaganja u strojeve i opremu za proizvodnju i nematerijalna ulaganja – ulaganja u patente, licencije, industrijski softveri, znanje i iskustvo ili druga vrsta  intelektualnog vlasništva.
Potpora po pojedinom poduzetniku može iznositi maksimalno 2.000.000 kuna, bez obzira na visinu opravdanih troškova ili broja novozaposlenih radnika.
Dodjeljuju za projekte koji će započeti nakon odobrenja potpore s rokom završetka  najkasnije do 30.06. 2017. godine. Opravdani troškovi priznavati će se samo za buduća ulaganja na temelju priloženih kopija ponuda/predračuna sa datumom ne starijim od datuma objave natječaja.

Rok za podnošenje prijava na natječaj istječe 26. lipnja 2015. godine

Natječajnu dokumentaciju naći ćete na internetskoj stranici:

http://www.mingo.hr/page/javni-natjecaj-po-operativnom-programu-regionalnih-potpora-kapitalnih-ulaganja-radi-zadrzavanja-i-povecanja-broja-radnika

+ više

NAJAVA PROJEKTNE AKTIVNOSTI PROJEKTA"POBOLJŠANJE KAPACITETA LOKALNOG PARTNERSTVA BBŽ”

Vijesti / 05. 06. 2015.

U sklopu projekta
„Poboljšanje kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje  Bjelovarsko-bilogorske županije – faza 2“,
8. lipnja (ponedjeljak) 2015. godine,
s početkom
u 9 sati,
u maloj dvorani HGK – Županijske komore Bjelovar
(Preradovićeva 4/1 u Bjelovaru).
Bit će održana
edukativnu jednodnevnu radionica za članove Lokalnog partnerstva za zapošljavanje
“Guide to success”  "Vodič do uspjeha"

Polaznici edukcije proći će kroz sve faze provedbe projekta na praktičnom primjeru gdje će se upoznati s najčešćim poteškoćama i pogreškama u procesu provedbe.
Cilj je na osnovnim alatima za uspješnu provedbu projekta, od osnova Project Managementa, mogućnostima i zadaćama voditelja projekta, upravljanje vremenom, budžetiranje, novčani tok i ljudski resursi. Sve navedeno poboljšati će menadžerske vještine u procesu upravljanja projektima.

 

+ više

ODRŽAN OKRUGLI STOL „POSLOVNI UZLET BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE“

Vijesti / 03. 06. 2015.

U organizaciji Poslovnog dnevnika i Bjelovarsko-bilogorske županije, te suorganizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta  RH u Bjelovaru je održan Okrugli stol „Poslovni uzlet Bjelovarsko-bilogorske županije“. Teme dviju panel diskusija bile su „EU fondovi – primjeri dobre prakse“ i „Uzlet kontinentalnog turizma“.
Okupljene je na početku skupa pozdravio ministar poduzetništva i obrta Goran Maras naglasivši važnost malog i srednjeg poduzetništva jer su velikim dijelom zaslužna za to da je Hrvatska s rastom BDP-a od 0.5 posto i službeno izašla iz recesije. Velika su očekivanja od njihova povlačenja bespovratnih sredstava iz EU fondova u programskom razdoblju 2014-2020. Hrvatska za malo i srednje poduzetništvu do 2020. godine ima na raspolaganju milijardu eura iz europskih fondova, što znači da bi se trebali osmisliti projekti ukupne vrijednosti od 3,5 milijarde eura. No uz projekte restrukturiranja postojećih kompanija, za gospodarski rast, povećanje konkurentnosti i smanjenje nezaposlenosti potrebne su greenfield investicije koje treba privući jačanjem ulagačke i poduzetničke klime, istaknuto je između  ostalog na Poslovnom uzletu Bjelovarsko bilogorske županije.
Župan Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je Okrugli stol okupio toliko velik broj poduzetnika koji su došli vidjeti na koji način u našoj županiji ostvariti poslovni uzlet. Statistika govori o velikom broju nezaposlenih u županiji, i u naredne dvije godine sve naše napore usmjerit ćemo da povećamo broj zaposlenih i ostvarimo značajan gospodarski rast – rekao je župan Bajs. Dodao je da je ovaj gospodarski događaj  ciljano organiziran uoči 8. lipnja, Dana Bjelovarsko-bilogorske županije, kako bi i na taj način dali poticaj daljnjem napretku Županije.
Tvrtke „Hittner“ i „Gala“, te „Daruvarske toplice“ primjeri su dobre prakse  čijim su projektima odobrena bespovratna sredstva EU, čiji bi primjer trebali slijediti ostali poduzetnici jer povećale su konkurentnost i izvoz. Njihovi primjeri bili su uvod u panel diskusije
Uz direktora tvrke „Hittner“ Stjepana Hittnera, direktora „Gale“ Jakova Ćorića, u prvoj panel diskusiji sudjelovali načelnik Uprave za EU projekte Neven Kos, zamjenik direktora Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije Marinko Bartulović i direktor poslovnice PBZ-a Bjelovar Mario Lončar.
Razgovaralo se o mogućnostima ulaganja, komentiralo rast BDP-a, projektnim idejama, provođenju projekata te podršci banaka.
Prema riječima zamjenika direktora Regionalne razvojne agencije BBŽ Marinka Bartulovića kao regionalni koordinator Agencija je na usluzi poduzetnicima, informativno, savjetodavno, u pisanju projekata, te provedbi. Godišnje je Agencija uključena u nekom obliku u više od stotinu projekata, a zbog novih javnih poziva za strukturne i investicijske fondove EU, taj će se broj najmanje udvostručiti. Posebno velik interes bio je za programe ruralnog razvoja, za koje je Agencija provela informativnu kampanju u svim gradovima i općinama. Mario Lončar, direktor poslovnice PBZ-a Bjelovar ustvrdio je kako su izvori financiranja projekata danas mnogo maniji problem od činjenice da je dobrih projekata jako malo.
O „Uzletu kontinentalnog turizma“ , koji se u proteklih godinu dana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji doista dogodio raspravljali su župan Damir Bajs, zamjenik ministra turizma Daglas  Koraca, direktorica Turističke zajenice BBŽ Jasna Vaniček Fila, predsjednik Udruge putničkih agencija Boris Žgomba i savjetnik Uprave HBOR-a Hrvoje Galičić.
Župan Bajs je istaknuo da je Bjelovarsko-bilogorska županija prva kada govorimo o porastu broja dolazaka i po porastu noćenja. „Mi imamo gotovo trećinu više dolazaka i duplo više noćenja. To pokazuje da naš kraj može i treba iskoristiti te šanse koje ima. To znači da kroz kontinentalni turizam treba zaposliti više ljudi. Mi imamo puno više OPG-ova posljednjih godina, puno je više mogućnosti preko lječilišnog turizma i niza drugih stvari. Ali ono što je ključno je da kontinentalni turizam radi tijekom cijele godine“ , rekao je župan Bajs.
Podacima je to potkrijepila direktorica županijske Turističke zajednice Jasna Vaniček Fila: „Naša Turistička zajednica ima u prva četiri mjeseca rast u dolascima 28 posto i rast u noćenjima 93 posto To svakako nije rezultat slučajnosti. Naime, rezultat kontinentalnog turizma uvijek znači jako puno rada. Mi se moramo truditi osmisliti dobre turističke programe, osigurati dobru suradnju javnog i privatnog sektora, ulagati u smještajne kapacitete. Ono što smo još mi napravili u ovoj županiji je povezivanje turističke ponude kroz manifestacije s onim bitnim što imamo, a to su zdravlje, wellnes i enogastronomija“.
S tim se složio i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, rekavši da ukupnost hrvatskog turizma se još uvijek odvija na Jadranu, dok adute kontinentalnog tek treba iskoristiti.
„Devedeset i šest posto turizma još uvijek se odvija na moru. To nije dobro i sve aktivnosti koje su usmjerene od strane Ministarstva upravo su usmjerene na stvaranje jednog unificiranog proizvoda. Hrvatski turizam je jedna sinergija kontinentalnog turizma i obalnog turizma i kao takvog ga moramo prezentirati. Svaka regija u Hrvatskoj ima svoje specifičnosti i svoje turističke proizvode koje dodatno moramo razvijati kako bi slika Hrvatske bila potpunija u svom turističkom konceptu“, naglasio je zamjenik ministra Daglas Koraca.

+ više

POZIV ZA PRIJAVU PROGRAMA I PROJEKATA USMJERENIH MLADIMA ZA FINANCIJSKU POTPORU

Vijesti / 20. 05. 2015.

Ministarstvo socijalne politike i mladih RH poziva sve zainteresirane udruge mladih i za mlade, te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave da se sukladno objavljenom Pozivu prijave za financijsku potporu programima i projektima usmjerenim mladima iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i državnog proračuna za 2015. godinu
Na Poziv se mogu prijaviti programi i projekti za sljedeća prioritetna područja:
1. Klubovi za mlade
2. Regionalni info-centri za mlade
3. Rad s mladima koji nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja te koji nisu zaposleni (NEET)
4. Provedba programa mobilnosti mladih ili programa informiranja mladih o mobilnosti
5. Aktivno sudjelovanje mladih u društvu
6. Lokalni info-centri
7. Lokalni i regionalni programi za mlade
8. Osposobljavanje za (socijalno)poduzetništvo i samozapošljavanje
Ukupno planirana vrijednost Poziva je 7.392.000,00 kuna. Minimalni iznos financijskih sredstava po pojedinom programu/projektu je od 40.000,00 kuna, a maksimalni iznos po pojedinom programu/projektu je 250.000,00 kuna, ovisno o prioritetnom području Poziva.
Rok za dostavu prijava je 18. lipnja 2015. godine.
http://www.mspm.hr/novosti/vijesti/poziv_za_prijavu_programa_i_projekata_usmjerenih_mladima_za_financijsku_potporu_iz_raspolozivih_sredstava_dijela_prihoda_od_igara_na_srecu_i_drzavnog_proracuna_za_2015_godinu

+ više

OBJAVLJEN JAVNI NATJEČAJ ZA MJERU RESTRUKTURIRANJE I KONVERZIJA VINOGRADA

Vijesti / 18. 05. 2015.

Obavještavamo zainteresirane korisnike da je u Narodnim novinama br. 52/15 objavljen novi Javni natječaj za Mjeru "Restrukturiranje i konverzija vinograda".
Prihvatljivi podnositelji prijava za mjeru Restrukturiranje u okviru provedbe Nacionalnog programa mogu biti proizvođači (fizičke ili pravne osobe) upisani u Vinogradarski registar. Fizičke osobe moraju biti obveznici poreza na dohodak/poreza na dobit.

Rok za podnošenje prijava za mjeru Restrukturiranje je 12.6.2015. Nepravovremene prijave neće se razmatrati.
Prijava zajedno s propisanom dokumentacijom se dostavlja u jednom originalnom primjerku, u zatvorenoj omotnici s nazivom i adresom podnositelja napisanim na poleđini, isključivo kao preporučena pošiljka s naznačenim vremenom slanja (datum, sat, minuta i sekunda zaprimanja pošiljke u poštanskom uredu). Dostava se vrši na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, s naznakom: »Natječaj za Nacionalni program pomoći sektoru vina, Mjera Restrukturiranje«.
http://www.apprrr.hr/vinska-omotnica-1033.aspx

+ više

OBJAVLJEN JAVNI NATJEČAJ ZA MJERU “INVESTICIJA U VINARIJE I MARKETING VINA”

Vijesti / 18. 05. 2015.

Obavještavamo zainteresirane korisnike da je u Narodnim novinama br. 52/15 objavljen novi Javni natječaj za Mjeru "Investicija u vinarije i marketing vina".
Prihvatljivi korisnici sredstava za mjeru Investicije u okviru provedbe Nacionalnog programa su proizvođači (fizičke ili pravne osobe) upisani u vinogradarski registar u trenutku podnošenja prijave.
Svi podaci podnositelja prijave koji se vode u upisniku poljoprivrednih gospodarstava i vinogradarskom registru moraju biti točni i ažurirani.
Rok za podnošenje prijava za mjeru Investicija je do 12. lipnja 2015. Nepravovremene prijave neće se razmatrati.
Prijava se dostavlja u jednom originalnom primjerku, u zatvorenoj omotnici s nazivom i adresom podnositelja napisanim na poleđini, isključivo kao preporučena pošiljka s povratnicom i s naznačenim vremenom slanja (datum, sat, minuta i sekunda zaprimanja pošiljke u poštanskom uredu), na adresu objavljenu u javnom natječaju: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, s naznakom: »Natječaj za Nacionalni program pomoći sektoru vina – mjera Investicija«.
http://www.apprrr.hr/vinska-omotnica-1033.aspx
 

+ više

SUFINANCIRANJE PROJEKATA ZADRUGA HRVATSKIH BRANITELJA UGOVORENIH U OKVIRU PROGRAMA EUROPSKE UNIJE

Vijesti / 14. 05. 2015.

Ministarstvo branitelja RH Javni poziv za mjeru sufinanciranja projekata zadruga hrvatskih branitelja ugovorenih u okviru programa Europske unije objavljuje na temelju Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Cilj je pružanje podrške u integraciji osoba iz ciljne skupine na tržištu rada kroz poticanje na korištenje sredstava iz EU fondova za projekte koji će pridonijeti zapošljavanju i stvaranju uvjeta za što uspješnije socijalno uključivanje osoba iz ciljne skupine, a od kojih će koristi imati i šira zajednica.
Novčana potpora može se odobriti nositelju projekta – zadruzi hrvatskih branitelja koja traži sufinanciranje za projekt za koji je preduvjet početka provedbe projektnih aktivnosti:
1) potpisivanje ugovora s EK, odnosno nadležnim provedbenim tijelom, pri čemu je projekt ugovoren:
1.1) tijekom 2014.,  a aktivnosti se većim dijelom provode u 2015. godini
1.2) u 2015. godini
ili
2) službena objava rezultata natječaja od strane EK, odnosno nadležnog provedbenog tijela.
Novčana potpora koja može biti dodijeljena po ovo Javnom pozivu iznosi najviše 100 tisuća kuna, a Poziv je otvoren do 16. listopada 2015. godine.

Više informacija o svemu pročitajte na internetskoj stranici:


https://branitelji.gov.hr/UserDocsImages//Javni%20pozivi//JP_zadruge_sufinanciranje_EU.pdf

+ više

OBJAVLJEN JAVNI POZIV „REVITALIZACIJA POSLOVNIH PROSTORA“, ZAPRIMANJE PRIJAVA OD 21. SVIBNJA

Vijesti / 13. 05. 2015.

Javni poziv za aktivnost „Revitalizacija poslovnih prostora“ Ministarstvo poduzetništva i obrta RH objavilo je u sklopu prvog programskog područja Poduzetničkog impulsa 2015.Prijave se zaprimaju isključivo od 21. svibnja 2015. do 23. lipnja 2015. godine.
Prioritet ovog Javnog poziva je jačanje konkurentnosti mikro i malih poduzetnika i poticanje njihovog rasta i razvoja. Cilj  je stavljanje u funkciju poslovnih prostora u državnom vlasništvu i vlasništvu jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave.
U proračunu Ministarstva poduzetništva i obrta na proračunskoj aktivnosti A817060 za ovu aktivnost planiralo je ukupno 2.812.500,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora temeljem ovog Javnog poziva.
Namijenjen je mikro i malim poduzetnicima sukladno Preporuci Europske komisije 2003/361/EC od 6. svibnja 2003. godine.[1].
Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 20.000,00 kuna,
Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti je 50.000,00 kuna.
Za Podnositelje prijava koji su mikro i mala poduzeća intenzitet potpore može dosegnuti do 100% od ukupno prihvatljivih troškova iskazanih u tablici proračuna projektnog prijedloga.
Više o svemu naći ćete na internetskoj stranici:
http://www.minpo.hr/default.aspx?id=4203

+ više

SUVREMENI ALATI ZA IZLAZAK NA MEĐUNARODNO TRŽIŠTE PREDSTAVLJENI PODUZETNICIMA

Vijesti / 29. 04. 2015.

Radionica koju je organizirala Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o. u suradnji HGK – Županijska komora Bjelovar u Bjelovaru je okupila dvadesetak poduzetnika koji jesu ili namjeravaju svoje proizvode i usluge plasirati na inozemnom tržištu.
O E -  poslovanju, I – marketingu i Web – profilima govorio im je konzultant, sveučilišni profesor, Zvonimir Repač. Radionica je edukativna aktivnost u sklopu Projekta odobrenog u okviru Otvorenog javnog poziva za Mjeru C3B: Internacionalizacija poslovanja Prioritet 2 „Unapređenje poduzetničkog okruženja“ Poduzetničkog impulsa za 2014. godinu. Njome se željelo pronijeti povećanju znanja poduzetnika za samostalne aktivnosti marketinga. Interaktivnim pristupom konzultant Repač prezentirao je i analizirao moguća rješenja koja unaprjeđuju elektronsko poslovanje i privlače posjetitelje na internetske stranice, prezentiraju i prodaju željene proizvode i usluge. Razlika između klasičnog marketinga i prodaje od onoga putem Interneta nije velika. Također, govorio je o sličnosti s klasičnim marketingom, no posebno je istaknuo prednosti onog što je različito. Ponajprije mnogobrojne mogućnosti virtualnih komunikacijskih kanala, te pozicioniranju i povećanju vidljivosti u virtualnom prostoru.
Za provedbu Projekta u sklopu Mjere C3B: Internacionalizacija poslovanja Prioritet 2 „Unapređenje poduzetničkog okruženja“ Poduzetničkog impulsa za 2014. godinu, Regionalnoj razvojnoj agenciji Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o., Ministarstvo poduzetništva i obrta RH dodijelilo je sto tisuća kuna  bespovratne potpore. Projektne aktivnosti provode se u gospodarskom sektoru u kojem poduzetnici naše Županije mogu konkurirati na međunarodnom tržištu. Poduzetnike se želi potaknuti na izvoz, a kroz projekt će ih se osposobiti za samostalne aktivnosti marketinga vlastitih proizvoda. Voditelj Projekta je zamjenik direktora Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o. Marinko Bartulović.
Inače, u svom stručnom radu i sudjelovanjem u mnogobrojnim projektima, konzultant Repač, posebno se zalagao za politiku javnog zagovaranja (policy advocacy eng.), što je također istaknuo komentirajući odnos politike i gospodarstva. Javno zagovaranje je sustavno i organizirano nastojanje stvaranja povoljnijeg investicijskog okruženja za domaće i ino-ulagače uspostavom dijaloga između javnog i privatnog sektora. To je dinamičan, interaktivan i kontinuirani proces zagovaranja važnosti privlačenja investicija i njihovog pozitivnog utjecaja na gospodarstvo te održivi razvoj cijelog društva.

+ više

NATJEČAJ ZA PODMJERU 6.3. POTPORA RAZVOJU MALIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA

Vijesti / 28. 04. 2015.

U  Narodnim novinama 46/15 raspisan je Natječaj za provedbu Podmjere 6.3. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«, provedba tipa operacije 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«. Prihvatljivi korisnici su mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji udovoljavaju uvjetima i kriterijima propisanim Pravilnikom i ovim natječajem.
Zahtjevi za potporu mogu se početi popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 12. svibnja 2015. do 12. srpnja 2015.
Više o svemu naći ćete na internetskim stranicama:
http://www.apprrr.hr/podmjera-63-potpora-razvoju-malih-poljoprivrednih-gospodarstava-1418.aspx
 

+ više

REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA PARTNER U PROJEKTU „KORAK NA TRŽIŠTE RADA KROZ JOB KLUB”

Vijesti / 16. 04. 2015.

REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA PARTNER U PROJEKTU „KORAK NA TRŽIŠTE RADA KROZ JOB KLUB”

U prostorijama HZZ Područnog ureda Bjelovar održana je konferencija za medije projekta „Korak na tržište rada kroz Job Klub” koji se provodi u sklopu natječaja IPA IV. komponente „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanje – faza 2“. Nositelj projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Bjelovar, koji ga provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Virovitica, Institutom za razvoj tržišta rada i Regionalnom razvojnom agencijom Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o.
Projekt je u ime HZZ Područnog ureda Bjelovar i partnera predstavila Martina Bereš.
Opći cilj je ovim projektom povećati socijalnu uključenost i zapošljivost nezaposlenih osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Virovitičko-podravskoj županiji. Specifični ciljevi projekta su: 1) stvaranje nove usluge HZZ za klijente kroz razvoj modela Job kluba 2) povećanje znanja i vještina za 120 nezaposlenih osoba za traženje posla i povećanje njihove zapošljivosti. Oba cilja su u skladu sa ciljevima natječaja i Strategijama razvoja ljudskih potencijala u BBŽ i VPŽ
Ciljane skupine projekta su: visokoobrazovane nezaposlene osobe od 20 do 29, nezaposlene osobe od 20 do 29 godina sa završenom srednjom školom, dugotrajno nezaposlene osobe (više od 12 mjeseci). Projektom je predviđeno osnivanje, opremanje i evaluacija Job kluba u Bjelovaru i Virovitici, koji će služiti i svim nezaposlenim osobama nakon provedbe projekta. Job klubovi će biti opremljeni računalima koja će se koristiti za pisanje životopisa i zamolbi za posao i video kamerom za snimanje intervjua. Partner projekta Institut za razvoj tržišta rada provesti će edukacije za Voditelja Job kluba, a partner Regionalna razvojna agencija BBŽ će održati edukaciju o poduzetništvu i samozapošljavanju. Uloga suradnika u projektu Saveza za pravedno društvo je održavanje radionice o važnosti i mogućnosti volontiranja.
Projekt je započeo u siječnju 2015. godine, a njegovo predviđeno trajanje je do siječnja 2016. godine. Ukupna vrijednost projekta je 82.081,14 € od čega Europski socijalni fond sufinancira 70,53 % od ukupne vrijednosti.
Svi zainteresirani za sudjelovanje u aktivnostima Job kluba, a nezaposleni su, mogu se obratiti svom savjetniku za zapošljavanje ili savjetnici u Odjelu za provođenje projekata, Martina Bereš, putem telefona: 043/611-124 ili e-maila: martina.beres@hzz.hr

+ više

ODRŽANA RADIONICA O VIDLJIVOSTI ZA ČLANOVE LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Vijesti / 15. 04. 2015.

Edukativna je to aktivnost u sklopu projekta „Poboljšanje kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje  Bjelovarsko-bilogorske županije – faza 2“. Radionica je održana pod nazivom „Everybody knows about us“, a predstavnici Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovrasko-bilogorske županije na praktičnim su primjerima naučili kako informacije i vidljivost o projektu utječu izravno na korisnika projekta, javnost i medije.
Naučili su i kako se osigurava vidljivost aktivnosti u projektima koji se financiraju iz fondova EU-a.  Razgovaralo se i o načinima i alatima kojima bi se povećao interes za korištenje fondova EU-a u cjelini. Radionicu je vodila Ivana Jurković Piščević iz konzultantske tvrtke „Logička matrica“d.o.o.
Prva je to od četiri edukativne aktivnosti predviđene projektom Poboljšanje kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje  Bjelovarsko-bilogorske županije – faza 2“.
Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije zajedno, a partneri su Područni ured HZZ-a Bjelovar i Razvojna agencija Čazma.
Ukupna vrijednost projekta je 35.492,78 eura, a cilj je poboljšati apsorpciju i provedbene sposobnosti Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko - bilogorske županije za proaktivno djelovanje na lokalnom tržištu rada kako bi se osigurala održivost LPZ-a. Uvođenjem aktivnosti navedenih u ovom projektu, svi članovi LPZ-a (javni, civilni i privatni sektor) biti će povezani i njihova suradnja će ojačati, što se također potiče od strane EU. Obrazovanje i radionice o vidljivosti projektnih aktivnosti kroz praktične primjere, timski rad i razmjenu iskustava provedenih projekata pomoći će ciljnoj skupini kako bi se osigurala prijava projekata visoke kvalitete u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji. Znanjem i vještinama stečenim na radionicama članovi LPZ-a izravno će pridonositi poboljšanju provedbe aktivnosti navedenih u Akcijskom planu Strategije razvoja ljudskih potencijala, no prije svega izradi same Strategije. Izrada „Strategije razvoja ljudskih potencijala“ jedna je od projektnih aktivnosti, od koje se očekuje da će imati pozitivni sinergijskog učinka. Jačom koordinacijom partnerstva i edukacijama, članovi će ojačati ne samo svoje kapacitete za potrebe vlastitih institucija, nego i partnerski pristup u rješavanju problematike na tržištu rada, te će tako funkcionirati uspješnije i kao pojedinci i kao partnerstvo u cjelini.

+ više

S DVA JAVNA POZIVA OTVORENO DRUGO PROGRAMSKO PODRUČJE PODUZETNIČKOG IMPULSA 2015

Vijesti / 10. 04. 2015.
S DVA JAVNA POZIVA OTVORENO DRUGO PROGRAMNSKO PODRUČJE PODUZETNIČKOG IMPULSA 2015
Riječ je o programskom području u kojemu su bespovratna sredstva osigurana Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. namijenjena mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Taj operativni program je cjelokupni okvir za korištenje instrumenata kohezijske politike EU u Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. Reguliran je Sporazumom o partnerstvu između Hrvatske i Europske unije za korištenje strukturnih i investicijskih fondova EU i za te programe predviđen je najveći iznos od 3,8 milijardi kuna.
U sklopu prva dva Poziva biti dodijeljeno ukupno 1,13 milijardi kuna bespovratnih sredstava: 760.000.000 kuna za natječaj „Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu“ odnosno 357.200.000 kuna na natječaju „Ulaganje u proizvodnu tehnologiju MSP“.
Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenih Poziva na dostavu projektnih prijava do 31. prosinca 2020. godine, odnosno do iskorištenja sredstava. Prijave na natječaje kreću od 11. svibnja 2015. godine.
Ukoliko se projekt odnosi na izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu, najniži iznos bespovratnih sredstava koji mu se može dodijeliti je 1.500.000 kuna i ne može prijeći 15.000.000 kuna. Za projekte koji se odnose na ulaganja u proizvodnu tehnologiju bespovratna sredstva koja se mogu dodijeliti za pojedini projekt ne mogu biti niža od 500.000 kuna niti viša od 5.000.000 kuna.
Više o svemu pročitajte na internetskoj stranici:
http://www.minpo.hr/default.aspx?id=4176
+ više

ODRŽANOM RADIONICOM DO VIŠE KVALITETENIJIH PROJEKTNIH PRIJAVA NA PODUZETNIČKI IMPULS 2015

Vijesti / 08. 04. 2015.

U organizaciji HGK – Županijske komore Bjelovar, Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije predstavila je Program Poduzetničkog impulsa za 2015. godinu. Na radionici su prisustvovali obrtnici, mikro i mali poduzetnici Bjelovarsko-bilogorske županije, a iznijeta su im programska područja Poduzetničkog impulsa te sustav potpora.  Cilj je bio potaknuti i  ponuditi pomoć obrtnicima, mikro i malim poduzetnicima da se prijave u što većem broju i sa što kvalitetenijim projektnim prijavama. Na prošlogodišnjem Poduzeničkom impulsu odobrena su bespovratna sredstva za 46 projektnih prijedloga poduzetnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Ove godine, očekuje se da taj broj bude bitno veći. 
Poduzetnički impuls 2015.  predviđa ukupni iznos od 4,37 milijardi kuna bespovratnih davanja.  Prvim programskim područjem posebno se žele potaknuti mikro i mala poduzeća s naglaskom na važnost prerađivačku industriju. Sadrži 12 programa, od koji se tri odnose na ulaganje u istraživanje i razvoj novih tehnologija. Do sada objavljeni javni pozivi iz tog su programskog područja . Drugo se temelji na Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014-2020. i cjelokupni je okvir za korištenje instrumenata kohezijske politike EU u Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. Regulirano je Sporazumom o partnerstvu  između Hrvatske i Europske unije za korištenje strukturnih i investicijskih fondova EU i za te programe predviđen je najveći iznos od 3,8 milijardi kuna. Treće programsko područje odnosi se na razvijanje različitih financijskih mogućnosti za subjekte malog gospodarstva te smanjenje financijskog jaza za malo gospodarstvo  s ciljem lakšeg i jednostavnijeg pristupa odgovarajućem pristupu.
Sudionici radionici upoznati su s načinom i pravilima ispunjavanja prijavnih obrazaca, te upozoreni na najčešće pogreške i kako ih izbjeći, te što ih očekuje tijekom provedbe projekti.
Ova je radionica jedna u nizu kojom HGK – Županijska komora Bjelovar i Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije daju institucionalnu potporu poduzetnicima u razvoju njihova poslovanja.

+ više

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA MJERU POTPORE RADU ZADRUGA HRVATSKIH BRANITELJA U 2015. GODINI

Vijesti / 08. 04. 2015.

Javni poziv objavilo je Ministarstvo branitelja RH u sklopu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Kandidirati se mogu zadruge hrvatskih branitelja  koje zadovoljavaju 11 formalnih uvjeta Javnog poziva.
Novčana potpora iznosi 150.000,00 kuna, a može iznositi i 180.000,00 za one zadruge koje imaju certificiranu ekološku proizvodnju.
Javni poziv je otvoren do 7. svibnja 2015. godine
Više o svemu, te o potrebnoj dokumentaciji naći ćete na internetskoj stranici:
https://branitelji.gov.hr/naslovna-blokovi/o-ministarstvu-15/javne-rasprave/javni-pozivi/aktualni-javni-pozivi/javni-poziv-za-mjeru-potpore-radu-zadruga-hrvatskih-branitelja-u-2015-godini/1099/doc/1279
 

+ više

ODRŽANA RADIONICA PROJEKTA MAĐARSKE ŽUPANIJE SOMOGY, KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE I BJELOVARSKO-BILOGORSKE

Vijesti / 30. 03. 2015.

Riječ je o radionici u projektu „Common Cross Bord Strategy – Development of common regional strategy in Somogy, Koprivnica Krizevci and Bjelovar Bilogora Counties“ koji je započeo u veljači prošle godine. Cilj mu je izrada zajedničke Strategije razvoja temeljenog dokumenta koji bi u budućnosti trebao poslužiti kao podloga za zajedničke projekte kandidirane prema europskim fondovima za tri prekograničke županije mađarsku županiju Somogy i dvije hrvatske Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.  Strategiju rade timovi tih županija, svaka za svoje područje,  a obuhvaća regionalni razvoj, poljoprivredu, energetiku, turizam, promet i infrastrukturu, te zaštitu okoliša. Trenutačno se materijali objedinjuju i usklađuju da bi konačna verzija mogla biti predstavljena na završnoj konferenciji u svibnju ove godine, kada projekt službeno završava. O svemu tome razgovaralo se na radionici u Bjelovaru gdje su pojedinačne strategije predstavljali Mark Gabor u ime mađarskog tima, Tihana Kraljić iz PORE u ime tima Koprivničko-križevačke županije i Marinko Bartulović zamjenik direktora Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije.
Radionica je bila povod susreta čelnika Županije Somogy i Bjelovarsko-bilogorske županije, dviju županija koje imaju potpisan Sporazum o suradnji. Zadovoljstvo ovim projektom nisu krili niti zamjenik župana Somogy županije, niti bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
„Višestoljetni suživot Hrvata i Mađara, a isto tako i povezivanje naših općina i gradova i dvije županije Bjelovarsko-bilogorske i Somogy Županije mogu nas bodriti da u predstojećem razdoblju pokušamo te veze još bolje intenzivirati. To možemo i uz pomoć EU fondova i tih sredstava koji mogu još bolje učvrstiti našu vezu i pograničnu regiju. U našoj zajedničkoj Strategiji više ćemo se bazirati na turizam. Evo mi smo konkretno dali ponudu da se Bjelovarsko-bilogorska županija poveže biciklističkom stazom sa Županijom Somogy, a isto tako želimo razvijati i gastro, odnosno eko turizam. Tu nas ne dijeli nego zapravo spaja rijeka Drava, a te mogućnosti i te resurse trebamo zajedničkim snagama iskoristit“, rekao je zamjenik župana Somogy Županije Norbert Biro.
„Projekt je zamišljen iznimno dobro, jer Hrvatska ali i naš kraj očekuje iskorištenje sredstava Europske unije. Tema cijelog projekta je zapravo strategija privlačenja sredstava u tri Županije koje su u projektu. Mi smo bili vrlo aktivni u cijelom projektu i predložili smo niz stvari koje su kod nas posložene i za koje ćemo kroz Strategiju potraživati sredstva. Neki od njih su projekti „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ ili pak projekti vodoopskrbe. Mi imamo potpisan ugovor o prijateljstvu i uz taj Sporazum smo imali i jednu suradnju općina i gradova. Mađarska strana, a i mi želimo da aktiviramo taj Sporazum posebice u gospodarstvu i turizmu“, istaknuo je župan Damir Bajs prilikom susreta s izaslanstvo Županije Somogy. 

+ više

OBJAVLJEN JAVNI POZIV „HBOR U ZAJEDNICI“ 2015.

Vijesti / 30. 03. 2015.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak objavila je natječaj za dodjelu donacija u 2015. godini na koji se mogu prijaviti isključivo projekti organizacija civilnog društva.
Na natječaj se mogu prijaviti isključivo projekti organizacija civilnog društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj registrirane kao udruge, zaklade, privatne ustanove, socijalne zadruge, pravne osobe vjerskih zajednica ili druge privatne pravne osobe koje u svojem temeljnom aktu imaju definirano neprofitno djelovanje, a kojima je financijska pomoć potrebna za realizaciju projekata koji promiču vrijednosti usmjerene općem dobru i utječu na poboljšanje kvalitete života društvene zajednice.

Predmet natječaja je dodjela donacija za provedbu projekata iz sljedećih područja:

HUMANITARNI PROJEKTI I ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA: zaštita prava žena i/ili djece; zaštita i promicanje zdravlja, pomoć oboljelima; potpore osobama s invaliditetom te osobama s mentalnim oštećenjima (uključujući i djecu); zaštita prava socijalno ugroženih skupina te marginaliziranih i zapostavljenih skupina stanovnika
ZAŠTITA OKOLIŠA: zaštita endemskih vrsta; čišćenje okoliša; sprječavanje budućeg onečišćenja; promicanje svijesti o nužnosti zaštite okoliša
OBRAZOVANJE I ZNANOST: poticanje talenata i izvrsnosti; promocija hrvatske znanosti u svijetu; izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje
KULTURA, BAŠTINA I UMJETNOST: očuvanje nacionalnog identiteta; kulturno-umjetničke aktivnosti; poticanje kreativnosti, izvornosti i stvaralaštva; stvaranje pozitivne slike o Hrvatskoj u svijetu

Prijave se podnose do 20. travnja 2015. godine, a sve o javnom pozivu, kao i natječajnu dokumentaciju možete naći na internetskim stranicama:

http://www.hbor.hr/javni-natjecaj-za-dodjelu-donacija-u-2015-godini-h

+ više

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DODJELU POTPORA IZ PROGRAMA „POTPORE DOGAĐANJIMA“ U 2015. GODINI

Vijesti / 26. 03. 2015.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je u petak 20. ožujka Javni poziv za kandidiranje događanja za dodjelu potpora iz programa "Potpore događanjima" u 2015. godini.
Bespovratna novčana sredstva HTZ dodjeljuje za događanja na teritoriju Republike Hrvatske od međunarodnog, nacionalnog ili regionalnog značenja kao glavnog motiva dolaska turista u destinaciju, a koje doprinose ciljevima kao što su produljenje sezone, povećanje turističkog prometa, jačanje snage brenda hrvatskog turizma i slično.
Riječ je o tri programa potpora: potpore događanjima na turistički nerazvijenim PPS područjima i potpore nacionalnim i regionalnim događanjima (kulturna/zabavna, sportska, eno-gastronomska i ostala događanja) te TOP događanja (međunarodna TOP događanja koja su motiv za dolazak najmanje 10.000 posjetitelja, od čega najmanje 50 % stranih).
Za sredstva potpore mogu se kandidirati pravne i fizičke osobe i to: trgovačka društva, obrti, zadruge, nacionalni sportski savezi, javne ustanove, ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, jedinice lokalne i regionalne samouprave te turističke zajednice. HTZ može odobriti potporu do 50 posto opravdanih i/ili prihvatljivih troškova događanja.
Rok za podnošenje kandidatura je 20. travnja 2015. godine, a dokumentacija natječaja dostupna je na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice, kao i na stranicama Ministarstva turizma u rubrici Potpore/HTZ.
http://business.croatia.hr/hr-HR/Hrvatska-turisticka-zajednica/Potpore-HTZ-a/Potpore-dogadanjima?Y2lcMzkzNSxwXDI0Mg%3d%3d

+ više

POZIV PRIJAVE ZA FINANCIJSKU POTPORU PROJEKATA USMJERENIH BORBI PROTIV SIROMAŠTVA I SOCIJALNE ISKLJU

Vijesti / 17. 03. 2015.

Objavilo ga je Ministarstvo socijalne politike i mladih RH, javiti se može za tri prioritetna područja:
1. Projekti usmjereni osiguranju prehrane tijekom boravka u osnovnoj školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji,
2. Projekti usmjereni pomoći socijalno ugroženim obiteljima i
3. Projekti usmjereni integraciji u život zajednice socijalno osjetljivih skupina.
Ukupno planirana vrijednost Poziva je 24.000.000,00 kuna.
Opći cilj je smanjiti stopu rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina, dok su specifični ciljevi:
• Unaprijediti kvalitetu života djece iz socijalno ugroženih obitelji
• Uspostaviti koordinirani sustav potpore socijalno osjetljivim skupinama 
• Osigurati regionalnu ujednačenost projekata usmjerenih smanjenju siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj

Prihvatljivim prijaviteljem u svim prioritetnim područjima aktivnosti smatra se udruga osnovana sukladno Zakonu o udrugama (»Narodne novine« broj 88/01, 11/02 i broj 74/14) uključujući i društva Crvenog križa, vjerska zajednica koja djeluje kao pravna osoba i osnovana je sukladno Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica (»Narodne novine« broj 83/02), te druga neprofitna pravna osoba upisana u odgovarajući upisnik.
Rok prijave za prvi prioritet je 13. travnja, a za drugi i treći 27. travnja 2015. godine.
Poziv, upute, obrasci i sva ostala dokumentacija nalaze se na internetskim stranicama:
http://www.mspm.hr/djelokrug_aktivnosti/udruge_humanitarna_pomoc_i_volonterstvo/udruge/natjecaji_za_udruge/poziv_za_prijavu_projekata_usmjerenih_borbi_protiv_siromastva_i_socijalne_iskljucenosti_u_okviru_raspolozivih_sredstava_drzavnog_proracuna_za_2015_godinu

+ više

POZIV ZA PRIJAVU JEDNOGODIŠNJIH PROJEKATA VOLONTERSKIH CENTARA I TROGODIŠNJE PROGRAME REGIONALNIH

Vijesti / 10. 03. 2015.

Ministarstvo socijalne politike i mladih RH poziva udruge koje su programski usmjerene na  razvoj volonterstva u Republici Hrvatskoj da se prijave za financijsku podršku partnerskim projektima i programima koji doprinose promociji i razvoju volonterstva na području Republike Hrvatske.
Projekti ili programi mogu se prijaviti za sljedeća prioritetna područja: lokalni volonterski centri i regionalni volonterski centri.
Za financiranje projekata lokalnih volonterskih centara osigurano je 2.200.000,00 kuna.
Minimalni iznos financijskih sredstava po pojedinom projektu je 50.000,00 kuna, a maksimalni iznos po pojedinom projektu je 150.000,00 kuna.
Za financiranje programa regionalnih volonterskih centara osigurano je 1.000.000,00 kuna.
Minimalni iznos financijskih sredstava po pojedinom programu je 200.000,00 kuna, a maksimalni iznos po pojedinom programu je 250.000,00 kuna.
Rok za podnošenje prijedloga projekata i programa je 30 dana, a završava 6. travnja 2015. godine.
Sve o projektnim aktivnostima pročitat ćete u Javnom pozivi koji se zajedno s obrascima za prijavu nalaze se na internetskoj stranici:
http://www.mspm.hr/djelokrug_aktivnosti/udruge_humanitarna_pomoc_i_volonterstvo/udruge/natjecaji_za_udruge

+ više

MINISTARSTVO KULTURE RH OBJAVILO JAVNI POZIV “PODUZETNIŠTVO U KULTURI” ZA 2015 GODINU

Vijesti / 10. 03. 2015.

MINISTARSTVO KULTURE RH OBJAVILO JAVNI POZIV “PODUZETNIŠTVO U KULTURI” ZA 2015 GODINU
Cilj poziva je jačanje kapaciteta kulturnih/kreativnih industrija i poduzetništva u području kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i kulturne proizvodnje. Uključuje poduzetnike usmjerene na ulaganja potrebna za širenje na nova tržišta, stvaranje novih proizvoda, novih potrošača i novih tehnologija s ciljem uvećavanja vrijednosti – orijentirane na zapošljavanje, rast i razvoj.
Područja u kulturi koja se potiču Programom „Poduzetništvo u kulturi“ su:
– nakladništvo i knjižarstvo;
– izvedbene umjetnosti;
– vizualne (likovne) umjetnosti.
Prihvatljivi prijavitelji su subjekti malog gospodarstva koji obavljaju djelatnost u kulturi: trgovačka društva, obrti, zadruge, ustanove (osim javnih ustanova) i umjetničke organizacije.
Na raspolaganju je ukupno 1.5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Najniži iznos koji će biti dodijeljen je 20 tisuća, a najviši 100 tisuća.
Potpore se odobravaju za sljedeće poslovne aktivnosti:

• ponajprije za sufinanciranje 50 % troškova bruto plaće novozaposlene osobe kao dijela troška projekta, ne više od 4.000,00 kn mjesečno po osobi, najviše do 12 mjeseci (broj zaposlenih prema izvješću mora biti veći od prijavljenoga stanja na JOPPD obrascu);
• nabavu novih tehnologija – tehničke, informatičke i multimedijske opreme i programa namijenjenih isključivo za obavljanje poslovne djelatnosti;
• promidžbene aktivnosti (ulaganje u povećanje/širenje publike).
Rok za prijavu je 6. travanj 2015. godine.
Više informacija o Programu, Javnom pozivu te obrazac proračuna nalaze se na internetskoj stranici:
http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=11912

+ više

DIJANA KEREŽI PONOVNO IZABRANA ZA PREDSJEDNICU LPZ-A BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Vijesti / 03. 03. 2015.

Odlučili su to članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje na redovnoj izbornoj Skupštini održanoj u Bjelovaru.
Osnovano 2010. godine, LPZ Bjelovarsko – bilogorske županije od početnih osamnaest , danas okuplja 27 članova. U prosincu prošle godine uspješno je završen projekt „Poboljšanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije“ kojim  su povećani znanja i kompetencije članova LPZ-a, te osnovano Tajništvo kojega v odi Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije. Krajem veljače ove godine započelo se s drugom fazom tog projekta čiji je nositelja ponovno Regionalna razvojna agencija, a partneri Područni ured HZZ-a Bjelovar i Razvojna agencija Čazma.
Na izborboj Skupštini projekt   „Poboljšanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije – faza 2“ predstavila je voditeljica Projekta Snježana Bogović. Uz Razvojnu agenciju kao nositelja B, partneri u provedbi projekta su HZZ PU Bjelovar i Razvojna agencija Čazma.  Uz edukativne aktivnposti i tehničko unaprjeđenje tajništva, poseban naglasak na ovom projektu stavljen je na izradu nove Strategije razvoja ljudskih potencija BBŽ za razdoblje 2015.-2020. Godine.
Također, u ime HZZ-a, PU Bjelovar, viša stručna suradnica Martina Berešo kratkom prezentacijom prisutnima je dala „Pregled projekata u kojima sudjeluje HZZ PU Bjelovar“. U navedenim projektima HZZ PU Bjelovar ima ulogu partnera i nositelja. Projekti u kojima HZZ djeluje kao partner su: Reach-out, Razvoj ljudskih resursa za bolje korištenje obnovljive sunčeve energije, Obrati pozornost, preuzmi odgovornost: VOLONTIRAJ!, Pomoć slijepim osobama i Poboljšanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije – faza 2. Projekti u kojima je HZZ nositelj su: Korak na tržište rada kroz Job klub i Zaposlite nas! – mladi i visokoobrazovani.

Dubravko Vlašić (HZZ PU Bjelovar) rukovoditelj Odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja prisutnim sudionicima skupštine predstavio je mjere za poticanje zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a za 2015. godinu. Članovi LPZ-a kao poslodavci najviše su bili zainteresirani za mjere Stručno osposobljavanje za rad i Javne radove, na sva postavljena pitanja, odmah su dobili i konkretne odgovore.


 

+ više

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA „POBOLJŠANJE KAPACITETA LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE - FAZA 2

Vijesti / 25. 02. 2015.

Na početnoj konferenciji održanoj u Bjelovaru, nositelj projekta Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije zajedno sa svojim partnerima, Područnim uredom HZZ-a Bjelovar i Razvojnom agencijom Čazma, predstavili su projekt, njegove ciljeve, aktivnosti rezultate koje očekuju.
Kako je voditeljica projekta Snježana Bogović naglasila, nastavak je to projekta
„Poboljšanje  kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje“ koji je završio 14. listopada 2014. godine.  Aktivnostima financiranim također iz IPA Komponente IV – Razvoj ljudskih potencijala,  Lokalno partnerstvo Bjelovarsko –bilogorske županije, čiji su članovi ciljana skupina i novog projekta, stvorena je baza djelovanja Partnerstva. Regionalna razvojna agencija, kao nositeljica projekta i Tajništvo LPZ-a, preuzela je sve administrativne poslove te poslove okupljanja i organizacije ciklusa radionica na kojima smo usvojili nova znanja i vještine. Tako s ojačanim kompetencijama i kapacitetima kreće se u drugu fazu projekta, čija  je ukupna vrijednost 35.492,78 eura.

Specifični cilj projekta "Poboljšanje kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje - faza 2" je poboljšati apsorpciju i provedbene sposobnosti Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko - bilogorske županije za proaktivno djelovanje na lokalnom tržištu rada kako bi se osigurala održivost LPZ-a.  Kupnjom web servera za pohranu podataka na jednom mjestu, kapaciteti Tajništva LPZ-a će ojačati, što će omogućiti bolju vidljivost projekta, snažnije partnerstvo unutar LPZ-a te će biti stvorene bolje mogućnosti za zapošljavanje u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji. Uvođenjem aktivnosti navedenih u ovom projektu, svi članovi LPZ-a (javni, civilni i privatni sektor) biti će povezani i njihova suradnja će ojačati, što se također potiče od strane EU. Obrazovanje i radionice o vidljivosti projektnih aktivnosti kroz praktične primjere, timski rad i razmjenu iskustava provedenih projekata pomoći će ciljnoj skupini kako bi se osigurala prijava projekata visoke kvalitete u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji. Tijekom godinu dana trajanja projekta bit će organizirane tri radionice: “Everybody knows about us”  "Svi znaju o nama", “Guide to success”  "Vodič do uspjeha" i “What can we do” "Što možemo učiniti".

Znanjem i vještinama stečenim na tim radionicama članice LPZ-a izravno će pridonositi poboljšanju provedbe aktivnosti navedenih u Akcijskom planu Strategije razvoja ljudskih potencijala, no prije svega izradi same Strategije.
Izrada „Strategije razvoja ljudskih potencijala“ jedna je od projektnih aktivnosti, od koje se očekuje da će imati pozitivni sinergijskog učinka. Jačom koordinacijom partnerstva i edukacijama, članovi će ojačati ne samo svoje kapacitete za potrebe vlastitih institucija, nego i partnerski pristup u rješavanju problematike na tržištu rada, te će tako funkcionirati uspješnije i kao pojedinci i kao partnerstvo u cjelini.
U ime Bjelovarsko-bilogorske županije koja je članica LPZ-a, sudionike početne konferencije projekta "Poboljšanje kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje - faza 2" pozdravila je zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić.

+ više

ŽUPANIJA OBJAVILA JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA KREDITIRANJE PROLJETNE SJETVE U 2015 GODIN

Vijesti / 24. 02. 2015.

Riječ je o kreditnoj liniji koju Bjelovarsko-bilogorska županija provodi od 2004. godine i od tada do danas bilježi veliki interes poljoprivrednika Županije. U prilog tomu zasigurno ide i povoljna kamatna stopa. Naime, kamatna stopa iznosi 6,3%, od toga Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima subvencionira 2,8%, pa u konačnici za korisnika kredita kamata iznosi 3,5%.
Poljoprivredni proizvođači tako lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1.000.000,00 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.
Rok prijave je 15. svibnja 2015. godine.
Javni poziv u kojemu su navedeni uvjeti i sve ostali podaci vezano uz kreditiranje proljetne sjetve naći ćete na internetskoj stranici Bjelovarsko-bilogorske županije:
http://bbz.hr/natjecaji-uo-za-poljoprivredu/detaljnije/javni-poziv-za-prikupljanje-zahtjeva-za-kreditiranje-proljetne-sjetve-1

+ više

PREDSTAVLJANJE MJERE 4, PODJERA 4.1. I 4.2. U GRADOVIMA OPĆINAMA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Vijesti / 23. 02. 2015.

U organizaciji Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije u sljedeća dva tjedna, u pet gradova i osamnaest općina bit će održano predstavljanje Mjere 4, podmjera 4.1 i 4.2. Programa ruralnog razvoja.
Program predstavljanja, na konferenciji za novinare u Bjelovaru, iznijeli su župan Damir  Bajs i zamjenik direktora Regionalne razvojne agencije Marinko Bratulović.
Župan pozvao Damir Bajs ovom je prilikom pozvao sve poljoprivrednike, male, velike i srednje, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva, da se jave na natječaje i ostvare sredstva Europske unije.     
„ Naša je Županija pri vrhu svega onoga vezanog za poljoprivredu. Ako smo već vodeći u proizvodnji mesa i mlijeka, želimo biti vodeći i kada govorimo o povlačenju poticaja Europske unije. Sada, kada je Fond otvoren, to više ne ovisi i Županiji, nego o našim poljoprivrednicima. No, što nas tiče, Mi ćemo poduzeti sve što je u našoj moći da poljoprivrednici budu informirani i da im se pruži svaka stručna i druga pomoć“, rekao je župan Damir Bajs.
Taj dio, učinit će županijska Regionalna razvojna agencija, koja je u suradnji s gradovima i općinama organizirala predstavljanje Mjere 4, podmjera 4.1 i 4.2. Djelatnici agencije govorit će o svim mogućnostima i načinima korištenja Europskog fonda za ruralni razvoj, u kojemu je za Hrvatsku osigurano 332 milijuna eura.
RASPORED  PREDSTAVLJANJA PO GRADOVIMA I OPĆINAMA,
od 23. veljače do 6. ožujka 2015. godine


23.veljače(ponedjeljak)

BJELOVAR, 11 sati,  Velika vijećnica Bjelovarsko-bilogorske županije, U.dr.Ante Starčevića 8 u Bjelovaru
ZRINSKI TOPOLOVAC, 19 sati,  Društveni dom u Zrinskom Topolovcu


24.veljače (utorak)

ŠANDROVAC, 11 sati, Općinska vijećnica, Bjelovarska 6 u Šandrovcu
IVANSKA, 19 sati ,Društveni dom Ivanska, Slavka Kolara 1, Ivanska


25.veljače (srijeda)

SIRAČ, 11 sati, Hrvatski dom, S.Radića 114, Sirač
ĐULOVAC ,14 sati ,Hrvatski dom, Đulovac


26.veljače (četvrtak)

DARUVAR, 14 sati, Gradska vijećnica, Trg kralja Tomislava 1, Daruvar


27.veljače (petak)

VELIKI GRĐEVAC, 13 sati, Zgrada Komunalnog poduzeća, Kralja Tomislava 10, Veliki Grđevac
DEŽANOVAC, 19 sati, Društveni dom, Dežanovac 285 u Dežanovcu

2.ožujka(ponedjeljak)

BEREK, 10 sati, Društveni dom, Berek 77 u Bereku
GAREŠNICA, 13 sati, Gradska vijećnica, V.Nazora 22, Garešnica


3.ožujka (utorak)

SEVERIN, 10 sati, Vatrogasni dom, Severin bb, Severin
NOVA RAČA, 15 sati, Društveni dom, Trg Stjepana Radića 54, Nova Rača
VELIKA TRNOVITICA ,18 sati,  Zgrada Općine, Velika Trnovitica 223a, Velika Trnovitica


4.ožujka (srijeda)

HERCEGOVAC, 10 sati, Hrvatski  dom, Moslavačka 152, Hercegovac
GRUBIŠNO POLJE, 13 sati, Gradska vijećnica, Trg bana Jelaćiča 1, Grubišno polje
KAPELA, 19 sati, Društveni domu Kapeli


5.ožujka (četvrtak)

ČAZMA 11 sati Gradska vijećnica, Trg čazmanskog kaptola13, Čazma
ROVIŠĆE 18 sati Društveni dom, Trg hrvatskih branitelja 2, Rovišće


6.ožujka (petaK)

VELIKA PISANICA, 10 sati ,Zgrada Općine, Trg hrvatskih branitelja 3, Velika Pisanica
ŠTEFANJE, 13 sati ,Zgrada Općine, Štefanje 61, Štefanje

+ više

NAJAVA PREDSTAVLJANJA MJERE 4, PODMJERA 4.1. I 4.2.  BJELOVARU

Vijesti / 20. 02. 2015.

Regionalna razvojna agencije Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o i Bjelovarsko-bilogorska županija pozivaju sve fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sukladno Zakonu o poljoprivredi i sve zainteresirane da,

23. veljače (ponedjeljak) 2015. godine,
u 11 sati  dođu u Veliku vijećnicu Bjelovarsko-bilogorske županije, na drugi kat,
Ul. dr. Ante Starčevića 8 u Bjelovaru,
na predstavljanje
Mjere 4, podmjera 4.1. i 4.2.
Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.
  Predavači iz Regionalne razvojne agencija upoznat će ih s uvjetima i mogućnostima kandidiranja, na natječaje za podmjere:
4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i
4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda,
koji su otvoreni do 10. travnja ove godine.
Prilika je to za sve koji imaju dodatna pitanja u vezi ovih natječaja, jer nakon predstavljanja podmjera, djelatnici Agencije odgovarat će na pitanja.
 

+ više

RASPISAN POZIV ZA ISKAZ INTERESA ZA UKLJUČIVANJE U TEMATSKI FOND „DEMOKRATIZACIJA I RAZVOJ CIVILNOG

Vijesti / 17. 02. 2015.

Poziv je raspisala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a uključivanje je to u novi oblik razvojne suradnje kroz programsku podršku  Tematskog fonda „Demokratizacija i razvoj civilnog društva“. Cilj mu je pružanje potpore organizacijama civilnog društva, građanima odnosno zainteresiranoj javnosti u područjima su-planiranja, su-odlučivanja, su-upravljanja i zajedničkoj provedbi aktivnosti sudjelovanjem u otvorenim platformama, sa krajnjom namjerom povezivanja i djelovanja različitih dionika u društvu na temama važnim za građane i društveni razvoj kako u Hrvatskoj tako i na europskoj razini.
Rok za prijavu je 18. ožujak 2015. godine
Više o svemu i cjelokupna prijavna dokumentacija nalazi se na internetskoj stranici:
http://zaklada.civilnodrustvo.hr/category/102/subcategory/126/3717

+ više

U SKLOPU IZGRADNJE BAZENA U VELIKOM GRĐEVCU POTPISAN UGOVOR O TEHNIČKOM SAVJETOVANJU I NADZORU

Vijesti / 13. 02. 2015.

Ugovor je potpisan u sklopu projekta „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ kojega Općina Veliki Grđevac, a partner je Regionalnom razvojnom agencijom. Projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ je projekt javne turističke infrastrukture lokalnog karaktera s ciljem razvoja selektivnog oblika turizam kao što je sportsko-rekreativni i dječji/obiteljski turizam, a ukupna mu je vrijednost 19 076 515,54 kuna.
Vrijeme trajanja projekta su 22 mjeseca, a u ovom trenutku potpisan je Ugovor o tehničkom savjetovanju i nadzoru što je preduvjet za početak glavnih aktivnosti.
Nadzor na radovima na bazenu u Velikom Grđevcu dobila je tvrtka Capital Ing, a potpisan ugovor između načelnika Marijana Dautanca i direktora Capital Inga Zlatka Tomčića iznosi nešto više od 190 tisuća kuna. Na potpisivanju Ugovora bio je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
Prema riječima načelnika Općine Marijana Dautanca potpora Županije ovome projektu od velike je važnosti, jer bez nje ne Općina ne bi niti mogla ući u ovako veliku investiciju.
Direktor Capital Inga Zlatko Tomćić izrazio je zadovoljstvo što njegova tvrtka sudjeluje u ovako velikom i važanom projektu: „Bilo je nekoliko sušnih godina u našem poslu i u graditeljstvu općenito i nismo bili prečesto u situaciji da pripremamo konkretne projekte. Ovdje smo stvarno na pragu realizacije i u tom smislu mislim da je vrlo da je projektant ujedno i stručni nadzor, jer to smanjuje bilo kakav manevarski prostor za bilo kakve nepravilnosti“.
Važnost projekta istaknuo je župan Bajs: „Kada govorimo o ovom projektu za mene je on vrlo bitan na nekoliko načina. Kao prvo to je prvi projekt uopće financiran iz strukturnih fondova Europske unije na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Samim time on ima jedan poseban značaj. Moram naglasiti da je to projekt javno-turističke infrastrukture vrijedan preko devetnaest milijuna kuna, od kojih je preko petnaest milijuna dolazi iz Europske unije. On je napravljen u partnerskom odnosu Općine Veliki Grđevac, naše Razvojne agencije i Bjelovarsko-bilogorske županije. Mi ćemo uz vođenje i sudjelovanje u samom projektu i sufinancirati onaj domicilni dio od otprilike četiri milijuna kuna za ovo vrijeme koje je pred nama. Kada projekt bude završen trebao bi dati jednu novu kvalitetu kada govorimo o turističkim kapacitetima našega kraja, ali i uklopiti se u jedan širi projekt vezan uz Veliki Grđevac, Centar Mato Lovrak, Kukavicu i tako biti sastavni dio turističke ponude ovoga kraja.“
 

+ više

U MAĐARSKOM GRADU KAPOSVÁRU ODRŽANA RADIONICA I SASTANAK NOSITELJA I PARTNERA U PREKOGRANIČNOM PROJE

Vijesti / 12. 02. 2015.

Riječ je o projektu „Zajednička prekogranična strategija razvoja“ u kojoj je nositelj mađarska Županija Somogy, projektni partneri su PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorje i Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije, dok su Koprivničko-križevačka županija i Bjelovarsko-bilogorska županija partneri suradnici na projektu.
Ovom je radionicom projekt koji je započeo u veljači prošle godine ušao u završnicu, jer predstavljeni su nacrti strateških razvojnih dokumenata svake od tri županija, koji će u konačnici biti objedinjeni u „Zajedničku prekograničnu strategiju razvoja“. Županijski strateški razvojni dokumenti sadrže analize regionalnog razvoja, poljoprivrede, turizma, prometa, energetike i zaštite okoliša za svaku od tri županije sudionice projekta. Analize su rezultat rada županijskih timova koji su u proteklih nekoliko mjeseci istražili mogućnosti razvoja, utvrdili snagu, slabosti, prijetnje i prilike svakog od ovih sektora, ključnih za ukupni razvitak.
Rezultate analize Bjelovarsko-bilogorske županije na sastanku u Kaposváru predstavio je zamjenik direktora Regionalne razvojne agencije Marinko Bartulović, s kojim su ondje bile voditeljica projektnog tima Snježana Bogović i v.d. pročelnica Ureda župana Daliborka Vrankić – Horvat. Tim Koprivničko-križevačke županije predvodila je Voditeljica Odjela za regionalni i ruralni razvoj te strateško planiranje Tihana Kraljić, dok je na čelu tima Županije Somogy bio Mark Gábor, koji je zajedno s kolegama Dávidom Gáborom i Andrásom Tálasom bio domaćin susreta u Kaposváru.
Nakon Kaposvára, u ožujku slijedi radionica u Bjelovaru na kojoj će biti usklađivani nacrti strateških dokumenata ove tri županije. Vodit će se računa o različitostima infrastrukturne, gospodarske i socijalne strukture svake županije.
Ovaj projekt financiran je iz IPA programa Europske unije koji je državama članicama i potencijalnim članicama bio na raspolaganju u programskom razdoblju od 2007. do 2013. godine. Imao je pet komponenti od kojih je jedna bila prekogranična suradnja. Osnovni ciljevi bili su usklađivanju i provedba pravne stečevine EU te priprema za korištenje Kohezijskog fonda i strukturnih fondova.
Ciljevi Projekta u skladu su s ovim Programom jer stvaranjem „Zajedničke strategije  razvoja“ izgrađujemo temeljne preduvjete razvoja i suradnje pograničnih područja Hrvatske i Mađarske, pri čemu je posebno naglasak na usklađivanju i ujednačavanju razvoja. Europska unija je za njegovu provedbu izdvojila 97.070,79 eura, dok je ukupna vrijednost 114.201,47 eura.

+ više

JAVNI POZIV ZA POTICANJE POVEĆANJA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Vijesti / 10. 02. 2015.

Objavilo ga je Ministarstvo gospodarstva RH, a cilj i prioritet je da se kroz pomoć proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i potakne korištenje i razvoj energetske učinkovitosti i upotrebu obnovljivih izvora energije. Ovim Javnim pozivom predviđeno je 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od čega je 5 milijuna za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a 2 milijuna kuna za njihove proračunske korisnike.
Javni poziv je otvoren danom objave na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i traje do iskorištenja sredstava.
http://www.mingo.hr/page/javni-poziv-za-poticanje-povecanja-energetske-ucinkovitosti-i-koristenja-obnovljivih-izvora-energije-kroz-pomoc-proracunima-jlp-r-s-i-njihovih-proracu
 

+ više

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PROGRAM ODRŽIVOG RAZVOJA LOKALNE ZAJEDNICE

Vijesti / 09. 02. 2015.

Objavilo ga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nastavljajući tako poticati jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave na svrhoviti korištenje sredstava ulaganjem u infrastrukturu, te razvoj tih područja.
Cilj Programa je doprinositi ostvarenju regionalnog razvoja u skladu s načelima razvojne politike, održivog razvoja i socijalne uključenosti kao dijela razvojnih prioriteta strategije regionalnog razvoja i županijskih razvojnih strategija te podržavanju gospodarske i socijalne revitalizacije slabije razvijenih područja kao jednog od načina jačanja socijalne kohezije i održivog razvoja, imajući u vidu da se kroz ostvarenje ciljeva programa zadovoljava uvjet pomoći područjima Republike Hrvatske čiji indeks razvijenosti ne prelazi 100% prosjeka Republike Hrvatske.
Najviši iznos kumulativnog sufinanciranja su 2 milijuna kuna, neće se sufinancirati projekti čija je vrijednost manja od 50 tisuća kuna.
Rok prijave projekta je 20. veljače 2015. godine.
Javni poziv, Program i obrasce i sve ostale informacije naći ćete na internetskoj stranici:
http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=1744
 

+ više

RAZVOJNA REGIONALNA AGENCIJA PREDSTAVILA MOGUĆNOSTI SUFINANCIRANJA UVOĐENJA INFORMATIČKIH TEHNOLOGIJ

Vijesti / 06. 02. 2015.

U organizaciji HGK – ŽK Bjelovar predstavljene su Informatičke tehnologije za efikasnije poslovanje i mogućnosti njihova  financiranja sredstvima EU fondova.
O prednostima korištenja „Cloud computing“ tehnologije u poslovanju govorio je Goran Vodopija, iz tvrtke Procesor zastupanje d.o.o. Jedna od tema bila je „Kako efikasnije poslovati korištenjem SaaS (Software as Service)“.
Zamjenik direktora Regionalne razvojne agencija Bjelovarsko-bilogorske županije Marinko Bartulović objasnio je ulogu Agencije u podršci uvođenju informatičkih tehnologija nove generacije, uz sufinanciranje fondovima. Natječaje „Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa“ te operativni programi „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje EU-a 2014-2020. – Prioritetna os 2: Korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije, predstavio je Nino Balen iz Regionalne razvojne agencija. Razgovaralo se o konkretnim primjerima i projektu koji je aplicirala Agencija.

+ više

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU GOSPODARSKIH MANIFESTACIJA, ZNANSTVENO – STRUČNIH SKUPOVA I OSTALIH AKTIVNOST

Vijesti / 06. 02. 2015.

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU GOSPODARSKIH MANIFESTACIJA, ZNANSTVENO – STRUČNIH SKUPOVA I OSTALIH AKTIVNOSTI PROMIDŽBE PODUZETNIŠTVA I OBRTA
Objavilo ga je Ministarstvo poduzetništva i obrta i odnose se na manifestacije organizirane od 1.siječnja do 30. lipnja 2015. u nadležnosti tog Ministarstva.
Poziv je otvoren danom objave na mrežnim stranicama Ministarstva (http://www.minpo.hr) i traje do 18. veljače 2015. godine.
Prihvatljivi korisnici su organizatori gospodarskih događaja i manifestacija, sajmova i drugih oblika promidžbe malog i srednjeg poduzetništva i obrta, organizatori događaja s ciljem promidžbe mikro, malog i srednjeg poduzetništva i obrta kroz nacionalno vidljive projektne aktivnosti promidžbe poduzetništva, organizatori gospodarskih i izložbi inovatora te sličnih oblika promocije, znanstveno stručnih te lokalno tradicijskih  manifestacija

Više o svemu na internetskoj stranici:
   http://www.minpo.hr/default.aspx?id=3076

+ više

ZA INICIJATIVE I TURISTIČKE PROJEKTE SREDNJIH STRUKOVNIH ŠKOLA MINISTARSTVO TURIZMA IZDVAJA 400 TISU

Vijesti / 04. 02. 2015.

Ministarstvo turizma je s ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, objavilo javni poziv namijenjen srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala. Ukupno 400 tisuća kuna iz programa bit će dostupno za širok spektar projekata, od stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija do razvijanja regionalnih obrazovnih centara i suradnje s međunarodnim centrima izvrsnosti.
Prijaviti projekte mogu srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači Grad Zagreb, županija ili Republika Hrvatska, a svaka škola koji se kandidira na projekt, prijavljuje tim koji se sastoji od 1 voditelj projekta (profesor/mentor) i najmanje 5 članova (učenika). Iznos zatraženih sredstava može najviše biti 15 tisuća kuna, ukoliko se prijavljuje jedan prijavitelj (škola), odnosno 25 tisuća kuna ukoliko se prijavljuju dva ili više prijavitelja (partneri).
Rok prijave je 2. ožujka 2015. godine.
   Natječajnu dokumentaciju naći ćete na internetskoj stranici:
http://www.mint.hr/default.aspx?id=7936
 

+ više

„INFORMATIČKE TEHNOLOGIJE ZA EFIKASNIJE POSLOVANJE I KAKO IH FINANCIRATI SREDSTVIMA EU FONDOVA“

Vijesti / 03. 02. 2015.

Tema je to predavanja koju organizira HGK- Županijska komora Bjelovar, a održat će se,
4. veljače (srijeda) 2015. godine,
P. Preradovića 4/1 u Bjelovaru.
P R O G R A M

12:00 Dolazak i registracija sudionika
12:15 Uvod: Miljenko Juratovac - Županijska komora Bjelovar
12:20 Prednosti korištenja „Cloud“ tehnologije u poslovanju – Goran Vodopija, Procesor zastupanje d.o.o.
12:30 Kako efikasnije poslovati korištenjem SaaS (Software as Service) – Goran Vodopija, Procesor zastupanje d.o.o.

- CRM (u svakom trenu imajte nadzor nad komunikacijom s kupcima),
- Prodaja (uvećajte prodaju, pratite rad na terenu),
- Nabava (umanjite nabavne cijene, pregovarajte efikasnije).
13:00 Financiranje poslovnih softvera i projekcija razvoja financiranja - Marinko Bartulović, Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o.

- Predstavljanje natječaja: Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa,
- Predstavljanje operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje EU-a 2014.–2020. - Prioritetna os 2: Korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije.
13:30 Pitanja i odgovori

Osoba zadužena za organizaciju predavanja je Miljenko Juratovac, tel.: 043/274-063, 043/274-060 (centrala) telefax: 043/241-908 i e-mail: mjuratovac@hgk.hr ili hgkbj@hgk.hr  i na raspolaganju Vam je glede dodatnih informacija.

+ više

OBJAVLJENI NATJEČAJI ZA POTPROGRAME MJERE 4. PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

Vijesti / 02. 02. 2015.

Natječaj je objavljen u Narodnim novinama od 30. siječnja, a riječ je o natječajima za dvije podmjere.
Podmjera 4.1 „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ za cilj ima povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava kroz proširenje kapaciteta proizvodnje, modernizacijom postojećih farmi i poboljšanjem kvalitete proizvoda uvođenjem novih tehnika i tehnologija što će dovodi do stvaranjem održivih tržišnih ekonomija. Uključuje operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava i 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Podmjera 4.2 „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ ima za cilj povećanje vrijednosti proizvoda primarne poljoprivredne proizvodnje, kako za primarne poljoprivredne proizvođače, tako i za one kojima je prerada poljoprivrednih proizvoda isključiva djelatnost. Uključuje operaciju 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.
Cilj podmjere je i pridonijeti povećanju konkurentnosti hrvatskih proizvoda i rastu zapošljavanja u ruralnom području, te omogućit modernizaciju postojećih prerađivačkih kapaciteta.
Zahtjevi za potporu mogu se početi popunjavati i podnositi u AGRONET-u, natječaj je otvoren od 30. siječnja 2015. godine do 10. travnja 2015. godine.
Više o svemu i natječajnu dokumentaciju možete naći:
http://www.apprrr.hr/objava-natjecaja-za-podmjere-41-i-42-programa-ruralnog-razvoja-1315.aspx

+ više

JAVNI NATJEČAJ ZA SUFINANCIRANJE ENERGETSKE OBNOVE VIŠESTAMBENIH ZGRADA

Vijesti / 23. 01. 2015.

Natječaj je financiran sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Kandidirati se mogu upravitelji zgrada kao korisnici u ime i za račun suvlasnika višestambenih zgrada, a najveći traženi iznos može biti 1.400.000,00 kuna.
Prihvatljivi troškovi ulaganja su troškovi energetske obnove višestambenih zgrada ( grupe mjera povećanja EμU-izvođenje radova) u sukladnosti s Tehničkim uvjetima u Prilogu 1. ovog Javnog natječaja, a kojima se postiže ušteda od minimalno 30%Qh,nd., te stručni nadzor.
Rok prijave je 13. ožujka 2015. godine
Više o svemu i natječajnu dokumentaciju možete naći na internetskim stranicama:
http://www.fzoeu.hr/hrv/pdf/JP%20za%20sufinanciranje%20enrgetske%20obnove%20vsz.pdf
 

+ više

“DEMOKRATIZACIJA LJUDSKIH PRAVA” I “PODRŠKA INICIJATIVAMA ZA DJECU I MLADE U LOKALNIM ZAJEDNICAMA”

Vijesti / 22. 01. 2015.

Novi su to natječaji za civilno društvo iz  Fondova europskog gospodarskog prostora  Kraljevine Norveške, a provodi ih Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.
Cilj natječaja „Demokratizacija i ljudska prava“ je podići svijest i uključiti građane u procese zagovaranja, neformalnog obrazovanja i kampanja kako bi se načela dobrog upravljanja i vladavine prava ojačala, a demokratske institucije društva postale učinkovitije i unaprijeđenije.
Natječajem "Podrška inovativnim inicijativama za djecu i mlade u lokalnim zajednicama" želi se omogućiti razvoj uspješnih i održivih projekata koji pridonose razvoju demokratskih načela i aktivnom građanstvu kao i poboljšanju kvalitete života djece i mladih u lokalnim zajednicama u Republici Hrvatskoj

Na oba se mogu javiti udruge i zaklade čiji osnivač nisu javne institucije i koje su registrirane su Republici Hrvatskoj.

Rok prijeve je 23. ožujka 2015. godine.
Visinu sredstava koja se mogu ostvariti u svakom od ova dva natječaja i natječajnu dokumentaciju možete naći na internetskim stranicama:
http://odraz.hr/hr/novosti/natjecaji/dva-nova-natjecaja-u-okviru-fondova-egp-a-i-kraljevine-norveske
 

+ više

PRODULJEN ROK ZA PRIJAVE – „POBOLJŠANJE PRISTUPA OTVORENOM TRŽIŠTU RADA OSOBAMA U NEPOVOLJNOM POLOŽA

Vijesti / 22. 01. 2015.

Prijave za natječaj kojemu je cilj povećati mogućnosti za zapošljavanje skupina koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada mogu se dostavljati sve do 17. veljače.
Više o natječaju na internetskim stranicacama
http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/102
 

+ više

INFORMATIVNA PREDAVANJA ZA KORISNIKE MJERE 4 ORGANIZIRANA U ZAGREBU, RIJECI, SPLITU I OSIJEKU

Vijesti / 15. 01. 2015.

Kako bi se korisnici i konzultanti, u kratkom vremenskom roku od objave Pravilnika do objave natječaja, što kvalitetnije informirali o mogućnostima podmjera te uvjetima prijave, organizirana su informativna predsvanja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede planira objaviti natječaj, 30. siječnja 2015. godine, za podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda u okviru mjere 4 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
Raspored predavanja:
ZAGREB, 22.1. u 11 sati
Kino dvorana, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb
RIJEKA, 23.1. u 11 sati
Dvorana HGK, Bulevar oslobođenja 23, Rijeka
SPLIT, 26.1. u 11. sati
Dvorana HGK, Ante Trumbića 4, Split
OSIJEK, 27.1. u 11 sati
Dvorana HGK, Europske avenije 13, Osijek
Predavanje za konzultante održat će se u
ZAGREBU, 30.1. u Kino dvorani, Ulica grada Vukovara 78 s početkom u 11 sati.
Sudjelovanje na predavanjima je besplatno.
Više o svemu na internetskoj stranici:
http://www.eu-projekti.info/najavljeno-otvaranje-natjecaja-u-okviru-mjere-4-ulaganja-u-fizicku-imovinu

+ više

SVOJIM PROJEKTOM KONKURIRAJTE ZA NAGRADU REGIO STARS 2015

Vijesti / 13. 01. 2015.

Ako je Vaš projekt financiran europskim fondovima  kojima se ostvaruju kohezijske politike, do 28. veljače možete ga prijaviti za nagradu REGIO STARS u 2015. godini.
Europska komisija od 2008. godine organizira natječaje za dodjelu tzv. REGIO STARS  priznanja čiji je cilj identificirati primjere najbolje prakse u području jačanja regionalnog razvoja kroz originalne i inovativne projekte koji su financirani sredstvima strukturnih instrumenata. Cilj je identificirati i nagraditi projekte koji imaju potencijal privući i inspirirati druge regije Europske unije na prijavu projekata za financiranje sredstvima strukturnih instrumenata. U proteklih šest godina na natječaj Regio Starsa bilo je prijavljeno petsto projekata.
U 2015. nagrade će biti dodjeljene u četiri kategorije: INTELIGENTAN RAST (oslobađanje potencijala za rast malih i srednje velikih tvrtki za digitalno gospodarstvo),  ODRŽIV RAST (mobilizacija ulaganja u energetsku učinkovitost u korist građana i društva), INKLUZIVAN RAST (integracija u društvo osoba kojima prijeti opasnost od društvenog isključivanja), CITYSTAR (preobrazba gradova za buduće izazove).
Više o svemu na http://www.eu-projekti.info/pokrenuto-natjecanje-za-nagrade-regiostars-za-2015-godinu-2

+ više

IZMJENE NATJEČAJNE DOKUMENTACIJE

Vijesti / 12. 01. 2015.

Uz poziv za prijavu projektnih prijedloga za otvoreni natječaj  „Poboljšanje pristupa otvorenom tržištu rada osobama u nepovoljnom položaju“, u okviru Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., za financijsku potporu iz Europskog socijalnog fonda, Ministarstvo socijalne politike i mladih 8. siječnja 2015. objavilo  je Izmjene natječajne dokumentacije. Izmjene se mogu preuzeti slijedom poveznice:
http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/102
Ovim programom dodjele bespovratnih sredstava podržati će se projekti koji će pridonositi lakšem ulasku na tržište rada i povećanju zapošljivosti skupina koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Kako je naznačeno u Operativnom programu „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007. – 2013., operacija „Poboljšanje pristupa otvorenom tržištu rada skupinama u nepovoljnom položaju“ pridonijet će snažnijoj integraciji na tržište rada skupina koje su suočene s posebnim teškoćama u pristupu zapošljavanju kroz jačanje motivacije za sudjelovanje u programima obrazovanja i zapošljavanja te kroz programe osobnog razvoja i zapošljavanja prilagođenih potrebama pojedinaca. Uz kreiranje odgovarajućih programa osposobljavanja i usavršavanja, pomoć osobama kojima je otežan pristup tržištu rada ostvarit će se i kroz stvaranje mreže potpore nastale iz partnerstva i suradnje svih relevantnih dionika na tržištu rada koji će ujedno stvarati primjere dobre prakse. Ova operacija također će pridonijeti podizanju svijesti o problemima pri zapošljavanju ciljnih skupina, ali i stvaranju pozitivnih stavova kod poslodavaca i šire javnosti o mogućnostima i prednostima zapošljavanja osoba u nepovoljnom položaju.
Potencijalni prijavitelji su: jedinice lokalne samouprave, jedinice regionalne (područne) samouprave, lokalne/regionalne javne institucije, mali i srednji poduzetnici, neprofitne organizacije, organizacije civilnog društva, visoke škola te zadruge.
Minimalni iznos financijskih sredstava po pojedinom projektu je 500.000,00 kuna, dok je maksimalni iznos 1.400.000,00 kuna.
Rok za dostavu projektnih prijedloga je 27. siječnja 2015. godine.
 

+ više